VODA NOSI SVE PRED SOBOM

Galerija | SIRENE U SLOVENIJI! Katastrofalne poplave: Vojska helikopterima izvlači ljude s krovova, spasili ženu iz auta

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu. U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji. Neke su općine odsječene od svijeta

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje, piše RTL-ov Danas.hr.

Vojska u ovim trenucima helikopterom spašava obitelj zarobljenu u poplavi u mjestu Škofja Loka. Na snimci objavljenoj na Twitteru vidi se kako su pripadnik vojske i još jedna osoba užetom vezani i vise u zraku dok ih vuku prema helikopteru.

Lokalni mediji javljaju da je situacija katastrofalna te da su mnogi ljudi zaklon od vode koja nosi sve pred nosom našli na krovovima kuća gdje čekaju spašavanje.

https://twitter.com/nejcjemec/status/1687369184911515648?s=20

U mjestu Poljana spašena je žena koja je ostala zarobljena u automobilu kojeg je nosila bujica. U blizini su se srećom našla dva aplinista koji su čuli kako viče iz auta. Brzo su krenuli u akciju jer su bili svjesni da vatrogasci ne mogu doći do njih.

“Gospođa je na sigurnom, zahvalna je što je preživjela ovaj horor”, ispričao je jedan od spašavatelja za lokalni portal Koroška Čveka na čijem je Facebooku objavljena dramatična snimka. “Svi smo bili u šoku”, dodao je.

Voda je ljudima ušla u kuće, nekima je bujica probila u dnevni boravak. Pod se više ne vidi, a voda koja je negdje viša i od jednog metra te je potopila sav namještaj.

Općina Luče potpuno je odsječena od svijeta. Izlila je rijeka, a bujica je preplavila mjesto. Sve što se na snimkama s tog područja vidi je voda koja neumorno raste, na otvorenom nema žive duše, a ulice kao da su postale brzaci.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu. U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Općina Solčava trenutno je odsječena od svijeta. Kako su danas za STA rekli u spomenutoj upravi, situacija se mijenja iz minute u minutu, zatvoren je most kod Dravograda, vrlo je otežan prolazak do Prevalja i Črne na Koroškem. Mnogi Korušci zarobljeni su u svojim domovima i zovu pomoć jer ih voda poplavljuje.

U Slovenj Gradcu su već dva puta morali uključiti sirenu zbog izlijevanja rijeke Suhadolnice. U Črnoj na Koroškom vatrogasci pak jako teško dolaze do mještana jer je Meža poplavila središte grada, a vrlo je visok i vodostaj Drave u Dravogradu.

Photo: Gregor Ravnjak

“Svima koji pozivaju broj 112 savjetujemo da ostanu u kućama, da po mogućnosti odu na više katove, kako bi se pobrinuli za vlastitu sigurnost”, poručili su iz Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje Slovenije, prenosi Danas.hr.

Zapovjednik Civilne obrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek izjavio je danas za STA da je većina cesta u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, a do Općine Solčava se uopće ne može doći. Rijeka Savinja izlila se iz korita, a tijekom dana očekuju se problemi s izlijevanjem rijeke na području Laškog, koje je navodno poplavljeno.

Photo: Gregor Ravnjak

Regionalni centar za obavješćivanje Celje uključio je sirene zbog velike opasnosti od poplava. Obilne oborine izazvale su izlijevanje vodotoka i odrone u mnogim područjima Gorenjske.

Zapovjednik Civilne zaštite za Gorenjsku Klemen Šmid za STA je pojasnio da je trenutačno najteže pogođeno škofjeloško područje sa Selškom i Poljanskom dolinom koje su odsječene zbog zatvorenih prometnica. Problema ima i u tržiškoj općini. “Zapravo, cijela Gorenjska je pod vodom”, kratko je sažeo situaciju Šmid.

Photo: Gregor Ravnjak

Građanima se savjetuje da ne izlaze iz domova, pa ni na posao, osim u slučaju prijeke potrebe, jer su mnoge prometnice u općini, uključujući i prilaze Poljanskoj dolini iz smjera Škofje Loke, Cerkna i Žirova, neprohodne zbog poplava, srušenih stabala i klizišta.

Također se preporučuje građanima da se udalje od vodotoka, prate vremenske uvjete te vode računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti svojih najbližih.

Photo: Gregor Ravnjak

Iz Žirova javljaju da je poplavljeno više od 100 objekata, među kojima je nekoliko tvrtki i gospodarskih objekata. Promet cestom trenutno je ograničen ili onemogućen, a sve raspoložive vatrogasne i druge interventne jedinice su na terenu.

Prema podacima Prometno-informativnog centra za državne ceste, u Gorenjskoj su zatvorene mnoge magistralne i regionalne ceste. Unatoč pojačanom protoku Drave, noćna kiša na području Podravja još nije izazvala veće probleme, no sirena upozorenja već je uključena na području Općine Maribor te općina Duplek, Starše i Ptuj.

Photo: Gregor Ravnjak

Kako je za STA izjavila voditeljica mariborske ispostave Uprave za zaštitu i spašavanje Ivanka Grilanc, u devet općina obavljeno je oko 40 intervencija, prenosi RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari