SUMNJE U AUTORSKO VLASNIŠTVO

Skandal s kunom: HNB provjerava situaciju oko pobjedničkog dizajna eurokovanice, očitovali se i iz Vlade

Screenshoot

‘Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koje su kandidirali’, ističu u Vladi

Nakon sve više sumnji u autorsko vlasništvo koje se pojavljuju uz idejno rješenje hrvatske eurokovanice od jednog eura na kojoj se nalazi kuna, na upit RTL-a očitovali su se i iz Vlade. Kažu kako je cjelokupni natječaj vodila Hrvatska narodna banka.

“Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koje su kandidirali”, ističu u Vladi.

Podsjetimo, nakon što se društvenim mrežamo proširilo kako je odabrano pobjedničko rješenje mladog dizajnera Stjepana Pranjkovića praktički identično fotografiji škotskog autora Iaina H. Leacha, javio se i Škot.

“Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica”, rekao je.

Pranjković, koji je za svoj rad nagrađen sa 70 tisuća kuna, o svemu šuti, no na društvenim mrežama dijeli se njegova objava od prošlog ljeta s Facebooka u kojoj traži pomoć kod dizajna kovanica.

Facebook grupa “Bring Your Laptop Online”

HNB će se pak o svemu očitovati sutra.

Hrvatska narodna banka provjerava i konzultira se s pravnim stručnjacima oko informacija da dizajn kune za naličje eurokovanice od jednog eura autora Stjepana Pranjkovića podsjeća na fotografiju životinje kune s interneta, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari