PJEVAČ I PODUZETNIK

Škoro se nakon ostavke vraća biznisu? Evo kako posluju njegove firme

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Škorin odlazak s čela Domovinskog pokreta i dalje je enigma

Sada već bivši čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro je 2019. godine ušao u visoku politiku kandidaturom na predsjedničkim izborima kada se kao uspješan    pjevač i poduzetnik uključio, kako je rekao, jer mu je bilo dosta sa strane gledati kako se odvijaju politički procesi, prenose Vijesti.hr.

Od tada je izgubio gotovo sve izbore i predsjedničke i parlamentarne pa i poslijednje lokalne izbore za gradonačelnika Zagreba. Index je istražio koliko je Škoro tijekom tog razdoblja zaista bio uspješan poduzetnik.

‘Poslovna godina je bila teška, kao i za sve poduzetnike’

Tijekom predsjedničke utrke Škoro je imao više tvrtki koje su gotovo sve poslovale s dobiti. Krovna tvrtka za Škorine poslove je tvrtka Campus u kojoj ima 50 posto vlasništva, ostalih 50 je na supruzi Kim Ann koja je godinama i direktorica tvrtke. Prijavljena je na plaću od 4211.67 kuna neto. Tvrtka je 2019. godine imala šest zaposlenika, s prosječnom plaćom od 5324 kune.

Tvrtka se brine za naplatu autorskih prava na Škorine pjesme i o nastupima. U sklopu Campusa je nekoliko godina etiketa Vina Škoro, nakon kupovine vinograda u Mitrovcu i Vetovu kod Kutjeva.

Campus je 2018. godine imao prihode u visini od 3,4 milijuna kuna te dobit od 684.900 kuna. Sljedeće, 2019. godine, kada se Škoro politički angažirao, prihodi su bili na 3 milijuna kuna, dok je dobit bila gotovo upola manja. Dobit je te godine iznosila 293 tisuće kuna.

Poslovanje od prošle godine još uvijek nije vidljivo.

“Poslovna godina je bila teška, kao i za sve druge poduzetnike”, kažu iz tvrtke Campus.

Do prošle godine je imao udjele u dvije tvrtke

Škoro je u 2019. godini imao udjele u dvije tvrtke. S kumom Brankom Žibratom je bio vlasnikom tvrtke MB Kvadrat, koja je i držala naplatu spornog parkinga kod bolnice Merkur. Tvrtka je 2019. godine imala prihode u visini milijun kuna, a gubitak je iznosio 154.700 kuna. Sljedeće, 2020. godine prihod je bio na razini 1,7 milijuna kuna te su imali dobit od 243 tisuće kuna.

Međutim, 2020. godine Škoro je prodao udjele u MB Kvadratu svom kumu Žibratu. Prošle godine riješio se i svojih pet posto vlasništva u vrlo uspješnoj tvrtci Omega Software. Škoro je prodaju udjela objašnjavao željom da se “neopterećeno bavi politikom, jer u Hrvatskoj nije prihvatljivo biti uspješan poduzetnik i političar”.

Suvlasništvo nad tvrtkom Hotel Zrinski

Međutim, nisu to jedine tvrtke iz kojih je izašla obitelj Škoro. Pred predsjedničku kampanju supruga Miroslava Škore, Kim Ann, imala je suvlasništvo nad tvrtkom Hotel Zrinski s Mario Žibratom.

Riječ je o projektu izgradnje hotela preko puta bolnice Merkur i vezana je za biznis s parkingom. Tvrtka je godinama poslovala s dobiti, pa su tako 2018. godine imali dobit od 91 tisuću kuna. Sljedeće, 2019. godine zabilježili su gubitak od 2,8 milijuna kuna, a prošle, 2020. godine tvrtka je likvidirana. Oko likvidacije te tvrtke još uvijek vode rasprave jer su osnivači kupili imovinu tvrtke, i to po sumnjivim cijenama.

Škoro je 2019. godine imao udjela i u tvrtki Mon Perin iz Bala u vlasništvu Plinija Cuccurina koja se bavi turizmom, ugostiteljstvom i poslovanjem s nekretninama. Tvrtka je 2018. godine imala dobit 11,5 milijuna kuna, a 2019. godine 11,4 milijuna kuna. Prošle, 2020. godine imali su gubitak od 3,8 milijuna kuna. Škoro je imovinskoj kartici prijavio da i dalje ima 0,25 posto udjela u vlasništvu te tvrtke.

U imovinskoj kartici i dalje stoji pozajmica stranci 

U lipnju prošle godine Škoro je objavio da je svojoj stranci donirao milijun kuna, a tada je izjavio da se nada da će mu stranka to uspjeti vratiti.

Škoro je pozajmicu od milijun kuna uredno prijavio u imovinskoj kartici, a ta pozajmica ondje je upisana i danas, iz čega se može zaključiti da nije vraćena.

Dvije kuće pretvorene u četiri stana 

Prijevio je da je kao glazbenik godišnje zarađivao 450 tisuća kuna neto. Isto tako prijavio je kuću s okućnicom u Remetama vrijednu 4,4 milijuna kuna, kuću u Višnjevcu vrijednu 380 tisuća kuna te stanove u Tribunju. Riječ je o četiri stana koja je prijavio u listopadu prošle godine. Jedan je vrijedan 330 tisuća kuna, a drugi 460 tisuća kuna, treći 650 tisuća kuna, a četvrti, najveći, od 226 kvadrata 970 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari