HALMED OBJAVIO

Slične reakcije i na druga cjepiva; HALMED objavio 10 najčešćih nuspojava na cjepivo protiv Covida

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu cjepiva

Nakon što je niz europskih zemalja privremeno obustavio primjenu AstraZenecinog cjepiva protiv Covida, nuspojave su ovih dana postale jedna od najaktualnijih tema u javnosti. HALMED je objavio podatke u kojima navodi da je ukupan broj prijava nuspojava nakon cijepljenja u Hrvatskoj, od njegova početka do 16. ožujka, 1686.

“Prijava sumnji na nuspojave općenito je indikator kvalitete samog sustava prijavljivanja nuspojava. Ukazuje na visoku razinu osviještenosti zdravstvenih radnika i korisnika cjepiva o potrebi za prijavljivanjem nuspojava, čime se osiguravaju veće količine podataka koji služe za praćenje sigurnosnih profila cjepiva”, navode u HALMED-u.

Kakve su prijave zaprimljene?

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 88%, dok je 12% prijava ocijenjeno ozbiljnima.

Najčešće nuspojave su temperatura, glavobolja…

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je, dakle, o ukupno 10 nuspojava.

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Pojedina prijava može sadržavati više nuspojava (kod pojedine osobe može se, primjerice, javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu primjene cjepiva). Prikaz najčešćih nuspojava prema njihovoj zastupljenosti u zaprimljenim prijavama koje su unesene u svjetsku bazu VigiBase naveden je u nastavku.

Nema prijave smrtnog ishoda

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Zaprimljeno je 8 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava. Za 2 prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: Nije vjerojatna.

‘Smrti u Europi ne povezuju se s cijepljenjem’

Na razini Europske unije, Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove ocijenilo je do sad prijavljene slučajeve fatalnog ishoda u osoba bilo koje dobi nakon cijepljenja cjepivom Comirnaty. PRAC je zaključio da podaci nisu pokazali povezanost s cijepljenjem navedenim cjepivom te temeljem ovih slučajeva nisu ustanovljena nova sigurnosna pitanja.

Zaprimljeno je šest prijava neželjenih događaja* sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Zaprimljene su četiri prijave medikacijske pogreške*, odnosno pogrešne primjene cjepiva, nakon kojih nije došlo do nastanka nuspojava.

*Podaci o neželjenim događajima i medikacijskim pogreškama zanavljaju se nakon provedene zajedničke ocjene HALMED-a i HZJZ-a.

Kako prijaviti sumnju na nuspojavu?

Sumnje na nuspojave mogu se prijaviti HALMED-u putem on-line aplikacije, mobilne aplikacije ili slanjem obrasca. Osim toga, zdravstvenim radnicima je odnedavno omogućeno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem elektroničke platforme OPeN, o čemu su dodatne informacije dostupne ovdje. Detaljnije informacije o postupku prijave sumnji na nuspojave dostupne su ovdje.

Dodatne informacije o ocjeni nuspojava

Više informacija o postupku ocjene prijava sumnji na nuspojave možete pronaći ovdje, a informacije o praćenju sigurnosti primjene lijekova dostupne su ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari