SITNO BROJIMO

Video | Slijede posljednji blagdani s kunama, a nakon Nove – doslovno tanji novčanici: Iz banke upozoravaju: ‘Ne kupujte eure ranije’

Za nekoliko dana bit će spremna interaktivna karta s 4000 bankomata, a iz Hrvatske udruge banaka ističu da su se banke dogovorile da neće naplaćivati naknadu

Ovo su posljednji blagdani u kojima trošimo kune jer s Novom godinom stižu euri. Da bismo napunili novčanike eurima, prvo treba napuniti bankomate, pa dio njih u cijeloj zemlji neće raditi krajem prosinca i početkom siječnja.

Promjena će se najbolje vidjeti na tržnici, gdje nema kartica nego samo gotovina. “A naviknut ću se. Kol’ko sam valuta promijenila od Juge opće nemam pojma”, veli za RTL Zagrepčanka na Dolcu. A to privikavanje nije bilo jeftino – Vlada je na kampanju potrošila 25 milijuna teške kampanje. Cijene su već iskazane u eurima, banke ih naveliko kupuju, a građani imaju jednostavan izbor – hoće li kune položiti na račun i čekati da se automatski pretvore ili će samo kupiti eure.

Raste količina depozita

Mnogi građani ističu kako i nemaju baš puno toga što bi trebali mijenjati, ali banke ističu kako je jasan trend povećanja depozita od rujna. I građina savjetuju da ne mijenjaju kune prije Nove godine jer tek od 1. siječnja vrijedi zakonski tečaj.

Za nekoliko dana bit će spremna interaktivna karta s 4000 bankomata, odnosno otprilike njih 70 posto koliko će raditi. Iz Hrvatske udruge banaka ističu da su se banke dogovorile da neće naplaćivati naknadu, tako da ćete moći slobodno birati i između drugih bankomata.

No puno ozbiljniji gubitak za banke je konverzija koja će ih stajati 100 milijuna eura, a na godinu će gubiti oko milijardu koju su sada zarađivali na mjenjačkim poslovima, prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari