PROGNOZE NISU DOBRE

Video | Šljive dvostruko skuplje nego lani. Uskoro kreće i berba jabuka. Hoćemo li se opet okrenuti uvozu?

Šokiraju i cijene voća i povrća – već danima. Samo su šljive dvostruko skuplje nego lani. Tako će sigurno cijena rasti i pekmezu – a je li razlog samo loš urod – otkriva naša ekipa

Jedni traže šljivu za ljetno osvježenje, a drugi za džem. No, svi ljubitelji šljiva danas imaju jednu zajedničku stvar – šok zbog cijena po kojima se to voće prodaje.

“Svuda je tako. 1,5 eur, 2 eura po kilogramu da. A sve je skupo, pogotovo za nas umirovljenike”, govori Zdenka Faber iz Zagreba.

“Ma sve je otišlo gore, nemam više kaj za reći. Nema smisla pričati sad, dva eura, jedan i pol, svejedno”, kaže Mirko Šram iz Zagreba.

No, prodavačima ove, pa i veće cijene nisu ništa alarmantno jer potražnja je veća od ponude.

“Nema šljiva. Jako malo, a cijena je maltene nikakva. Euro i pol kila, dva i pol eura šljiva pa to je bagatela”, govori trgovac Žac.

No, građanima baš i nije, pogotovo onima koji se sjećaju kako su je lani kupovali po 70 centi. Provjerili smo kakva je situacija u voćnjacima. Vlasnik šljiva trebao je imati urod od 60 tona, a dobit će samo 20. Za to su krivi loši vremenski uvjeti zbog kojih nije bilo ni dobrog oprašivanja. Ovdje se kupci ne žale na cijene.

“Prošlu i ranije godine kad je cijena bila 5,6, 7 kuna 90 posto kupaca je pitalo može li jeftinije, a sada kad je 2 eura nitko ne pita zašto je skupo i može li jeftinije”, kaže vlasnik OPG-a Nenad Horvat.

Za dva tjedna kreće i berba kraljice voća – jabuke, no prognoze nisu dobre.

“Naše potrebe su oko stotinjak, 120 tisuća tona, a imat ćemo maksimalno 40, 45 tisuća tona prve klase i možda još desetak tisuća tona industrijske, dakle daleko manje nego su naše potrebe”, govori predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski.

I tako će se Hrvatska za većinu stvari ponovno morati okrenuti uvozu, no i ono uvozno je sada skuplje no ikada, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari