VELIK INTERES

Slovenci masovno žele u Hrvatsku: Hoće li moći doći ovisi o stručnjacima koji se sastaju

Željko Lukunić/Pixsell

Osim na razini zavoda za javno zdravlje potrebno je da dođe i do dogovora dviju policija o protokolu prijelaza granice

Velik interes Slovenaca vlada za dolazak u Hrvatsku nakon najave relaksacije mjera zbog dobre epidemiološke situacije u obje države, no slovenska vlada ističe da prvo treba postići bilateralan dogovor dvaju nacionalnih zavoda za javno zdravlje i dviju policija.

Kako je u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare izjavio njen glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin, danas se u vezi s tom mogućnošću sastaju stručnjaci iz hrvatskog Zavoda za javno zdravlje i slovenskog Instituta za javno zdravlje koji o toj mogućnosti i potrebnim protokolima trebaju postići dogovor, javlja Hina.

Konzularni odjel slovenskog ministarstva vanjskih poslova zasut je telefonskim pozivima onih koji što prije žele u Hrvatsku, osobito vlasnika nekretnina, plovila i kamp-prikolica. Oni se prije svega raspituju o tehničkim detaljima odlaska u Hrvatsku i povratka u Sloveniju nakon toga, s obzirom da je u Sloveniji još uvijek na snazi odredba o obveznoj sedmodnevnoj karanteni nakon povratka iz inozemstva, naveo je Kacin.

Dodao je kako slovenska strana razmišlja o mogućnosti da se onima koji idu u Hrvatsku preko vikenda, odnosno na kraće razdoblje koje traje najviše 72 sata, može dopustiti da se u matičnu državu vrate bez određivanja obvezne karantene odnosno samoizolacije, ukoliko se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera na obje strane granice prilikom putovanja.

Trebaju se dogovoriti obje strane

Načelnu odluku Hrvatske da se dopusti ulazak slovenskim državljanima Kacin je ocijenio kao dobrodošlu “političku” poruku hrvatske strane, kojom se izražava želja da što više slovenskih turista dođe u Hrvatsku, ali je upozorio da ona još nije operativna, jer treba postići dogovor dvaju nacionalnih zavoda za javno zdravlje i dviju policija.
Do toga bi moglo doći vrlo brzo, pa je bolje s putovanjem koji dan pričekati, upozorio je Kacin.

Osim na razini zavoda za javno zdravlje potrebno je da dođe i do dogovora dviju policija o protokolu prijelaza granice, kako bi se izbjegle moguće razlike u tumačenju dogovora, naveo je Kacin.

Slovenija očekuje da će u Hrvatsku, kad se dogovor postigne, moći ulaziti ne samo vlasnici kamp-prikolica, vikendica i kuća koji su slovenski državljani i vlasnici brodova, odnosno plovila koje se nalaze u hrvatskim lukama i marinama, nego i njihovi obiteljski članovi, odnosno članovi njihova domaćinstva.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari