Ministar Tonči Glavina apelirao je na djelatnike u turizmu da obrate pozornost na omjer cijene i kvalitete
“Nakon što sam vidjela koliko košta sladoled u Opatiji, morala sam sjesti”, kaže šokirana influencerica iz Bosne i Hercegovine na TikToku. Snimku je pogledalo gotovo milijun ljudi. Neki su se složili s njim, drugi podsjetili da je to bilo u hotelu s pet zvjezdica, piše slovenski 24ur.
24ur piše da će vas palačinka s namazom od lješnjaka, poslužena na plastičnom tanjuru, na Makarskoj rivijeri koštat 5 eura, a cijena ležaljke sa suncobranima iznosi 25 do 30 eura.
Njemački savezni ured za statistiku izračunao je da, primjerice, u Turskoj noćenje u hotelu ili obrok u restoranu plaćaju 41 posto manje nego kod kuće, u Španjolskoj 26 posto, u Grčkoj 23 posto, u Hrvatskoj samo 18 posto manje nego u Njemačkoj. To znači da smo im najskuplji među spomenutim zemljama.
“Ne samo gostima, već i Hrvatima polako je dosta – iz dućana izlaze sve tanjih novčanika. Sve je skupo, ništa nije pojeftinilo.
‘Sve više ljudi živi od turizma, a hrana je jedan dio koji se nudi strancima, pa je normalno da će cijene malo rasti, a stanovnici su kolateralna žrtva toga’, kaže Boris Podobnik, prodekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa .
Kako ne bi odgurnuli ruku koja ih hrani, ministar Tonči Glavina apelira na djelatnike u turizmu da obrate pozornost na svaki segment turističke ponude, na omjer cijene i kvalitete. ‘Nema razloga da budemo jeftiniji od, recimo, Italije ili Španjolske, ali ne smijemo biti ni skuplji’.
Iz Hrvatske turističke zajednice poručuju da je u prvom polugodištu ostvareno šest posto više dolazaka gostiju i dva posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, a najviše su ih ostvarili Nijemci i Slovenci”, navodi 24ur, prenosi Danas.hr.