SLOVENSKI MINISTAR ERJAVEC: Slovenija 2016. počinje s prvim isplatama štednje Ljubljanske banke

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je kako će njegova zemlja s prvim isplatama stare devizne štednje kod Ljubljanske banke početi iduće godine ustvrdivši kako je slovenska vlada u cijelosti spremna izvršiti obveze koje proistječu iz presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Ališić.

“Prve štediše će tako biti isplaćene već u prvoj polovici iduće godine”, kazao je Erjavec u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko Oslobođenje a prenosi Hina. Kazao je kako će Sovenija uskoro objaviti javni poziv osobama koje su imale deviznu štednju kod Ljubljanske banke za podnošenje zahtjeva za njen povrat. Zahtjevi će se primati od 1. prosinca ove do 31. prosinca 2017. godine.

 

[highlight]

Pravo podnošenja zahtjeva imat će osobe na koje glasi devizni štedni ulog, a ukoliko su oni umrli onda to pravo stječu njihovi zakonski nasljednici.

 

[/highlight]

“Fond Republike Slovenije koji je nadležan za to morat će o zahtjevima za povrat stare devizne štednje odlučivati veoma brzo, dakle u roku od tri mjeseca od prijema potpunog zahtjeva. Time jasno dajemo na znanje da presudu želimo implementirati u najkraćem vremenu bez ikakve odgode”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Pozivi za podnošenje zahtjeva za povrat stare devizne štednje bit će objavljeni u medijima na lokalnom jeziku i s preciznim uputama o potrebnoj dokumentaciji.

Presudom Europskog suda za ljudska prava, koja je postala pravomoćna u srpnju 2014. godine, Slovenija i Srbija dobile u obvezu povrata devizne štednje iz vremena bivše SFRJ građanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javlja Hina.

Presudom u slučaju Ališić i drugi, koju je Europski sud donio kao pilot presudu za sve slučajeve štediša koji su u istoj poziciji, presuđeno je da je Slovenija odgovorna za kršenje prava na raspolaganje imovinom starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH, te da im njihovu šrednju mora isplatiti na isti način kako je to isplatila štedišama Ljubljanske banke u Sloveniji početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Temeljem te presude Slovenija je ove godine prihvatila zakon o isplati štediša Ljubljanske banke koji će zahtjeve početi predavati početkom studenoga, dok bi štednja svim štedišama bila isplaćena u roku od dvije godine. Sredstva za isplatu već su osigurana u proračunima za 2016. i 2017.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari