'POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU'

SLUŽBENO JE! Hrvatska ulazi u eurozonu 1. 1. 2023.: Usvojen je i konačni tečaj po kojem ćemo mijenjati kune

Idi na originalni članak

Ministri financija potpisuju odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu

Oglas

Hrvatska ulazi u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, upravo je potvrđeno na sastanku Ecofina. Tako je i službeno da ćemo uvesti euro od spomenutog datuma, javlja Večernji list.

Tečaj po kojem će se mijenjati kune za euro jest 7,53450 kuna za 1 euro.

“Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, kazao je danas ministar financija u odlasku Zdravko Marić.

Donesen i etički kodeks

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavilo je jučer Etički kodeks, koji će pridonijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj.

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu, jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da će transparentno i pouzdano poslovati. Od svakog poslovnog subjekta očekuje se da posluje u skladu s načelima Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano pridonosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa”, a cilj je da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa, prenosi Net.hr.

Exit mobile version