NOVA LIPOVICA

SLUŽBENO! Veterinarska inspekcija zabranila mukotrpno natjecanje konja – štraparijadu

Idi na originalni članak

Oglas

Nakon što je početkom ovoga tjedna udruga Prijatelji životinja prijavila Državnom inspektoratu najavljenu štraparijadu u Novoj Lipovici u Požeško-slavonskoj županiji, štraparijada se ipak neće održati! Veterinarska inspekcija izvijestila je preko medija da je odbila izdati suglasnost jer u protokolu natjecanja, koji je opisan u zahtjevu organizatora manifestacije, nije dokazana mogućnost izbjegavanja boli, patnje, ozljeda ili straha kod konja, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životinja.

“Prijatelji životinja pohvaljuju ovu odluku i očekuju da će Državni inspektorat jednako odgovoriti na svaki novi zahtjev za korištenje konja na štraparijadama!”

“Ova odluka pokazuje da veterinarska inspekcija prepoznaje da nijedna štraparijada ne može osigurati izbjegavanje patnje životinja, jer čim se konj priveže za bilo koju veličinu trupca, već trpi bol i stres. S obzirom na to da se nijedna štraparijada ne može održati bez patnje životinja, nema regulacije koja bi omogućila održavanje tih zloglasnih događanja bez kršenja zakonskih odredbi”, ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da patnja počinje već vezivanjem trupca za konja, jer on ne može povući trupac a da pritom ne pati. Na svakoj štraparijadi jasno se može vidjeti da su konji prisiljeni na povlačenje teških trupaca, pri čemu često zastaju, posrću, propinju se, muče se kako bi povukli teret te pokazuju znakove iscrpljenosti i uznemirenosti.

Povlačenje za žvale uzrokuje konjima oštru bol u ustima i čeljustima, a urlanje vlasnika i mahanje rukama izaziva u njima uvjetovani strah od udaraca koje su primili dok su ih vlasnici brutalno “trenirali” za štraparijade bičevanjem i batinanjem. Takvo postupanje prema konjima nije samo prekršajno, nego i kazneno djelo mučenja životinja, što se kažnjava zatvorom.

Osim neizbježne patnje i zlostavljanja konja, Prijatelji životinja ukazuju da bi pod povećalom Državnog inspektorata trebala biti i činjenica da sudionici štraparijada muče životinje i nezakonito stječu profit. “Posjetitelji štraparijada svjedoče da organizatori naplaćuju ulaznice po pet ili više eura, a u šatorima se organiziraju klađenja na pobjednika s golemim zaradama od nekoliko desetaka tisuća eura. Konj koji pobjeđuje prodaje se za višestruko veće iznose od onog za koji je kupljen. Zlostavljači konja tako zarade na tisuće eura!”

“Štraparijade nikako nisu dio hrvatske tradicije”

Iz Udruge dodaju da maltretiranje konja na štraparijadama, radi zarade i tobožnje zabave, nije dio hrvatskih običaja: “Ovi događaji, osim što predstavljaju kršenje zakonskih odredaba, pridonose i ilegalnim aktivnostima koje su velika sramota za lokalne zajednice i županije.”

“Štraparijade nikako nisu dio hrvatske tradicije, a odgovornost lokalnih vlasti je da na svom području ne dopuste njihovo održavanje.”

Odluka veterinarske inspekcije da odbije izdavanje suglasnosti za korištenje konja na štraparijadama, utemeljena je na jasnim odredbama Zakona o zaštiti životinja koji zabranjuje bilo kakvu prisilu životinja, što uzrokuje bol, patnju, strah ili ozljede.

“Očekujemo da je ova ispravna odluka veterinarske inspekcije konačna i da će se primijeniti na sve buduće zahtjeve za održavanjem štraparijada. Ona ujedno daje ohrabrenje građanima da nadležne institucije provode zakon i štite životinje od zlostavljanja”, zaključuju Prijatelji životinja, piše Index.

Exit mobile version