Smijenjeni dr. Nogalo se rasplakao: ‘Nikome nisam lizao dupe! Žele se dočepati projekta od 60 mil. eura’

Foto: RTL/D.D.Prčić

“Smijenili su me jer se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura”, poručio je dr. Boro Nogalo

Nakon što je smijenjen nakon 23 godine na čelu bolnice Srebrnjak, doc. dr. Boro Nogalo danas je u 11 sati u bolnici trebao održati konferenciju za novinare, no u bolnicu mu nisu dali ući pa je konferenciju održao ispred nje. Pred kamerama se čak i rasplakao.

“23 godine sam radio ovdje, izgradio sve i kome smeta taj naš uspjeh? I da sam kriv, zašto, a nisam kriv? Njihove podvale njima služe na čast. Meni su moja podrška moji ljudi. Trudio sam se da budem pravedan i normalan, i sad sam vam iskren. Nikome nikad nisam lizao dupe, nisam ništa loše napravio. U dva dana te smijene kao da ništa nisi radio i još si kriminalac. I dalje ću se boriti za svoj obraz. Smijenili su me jer se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura”, poručio je Nogalo s kojim su bili i kolege koji ga podržavaju, među ostalim i Lana Tambić Bukovac koja je odbila imenovanje za ravnateljicu iz, kako kaže, moralnih razloga.

Kako je objasnio smijenjeni ravnatelj, interesne skupine žele se dokopati projekta vrijednog 60 milijuna eura te zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i staru bolnicu Brestovac, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak.

Dr. Nogalo kaže da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, no sada mu se, ukratko, na teret stavlja da je 2012. godine zaposlio desetak liječnika, i da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba. Smijenjen je temeljem nalaza Gradskog ureda za kontrolu.

“Iza ove smjene stoji predsjednica Upravnog vijeća i bivša ministrica zdravstva prof.dr. Ana Stavljenić Rukavina. Danas je u mirovini i članica je stranke Milana Bandića. Gradonačelniku je rekla brojne laži, obmane i podvale, i on, nažalost, vjeruje njoj, a ne meni”, tvrdi dr. Nogalo ističući da su sva financijska izvješća bolnice do sada prihvaćena kao uredna.

“Prijavit ćemo sve Bruxellesu, projekt je ugrožen”

Davor Plavec, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo i član Upravnog vijeća rekao je konsterniran.

„Cijela ova smjena je potpuno van zakonskih okvira, ima više nepravilnosti, ja sam bio svjedok takvog postupka: dva člana koja sudjeluju su glasali za podršku Nogalu, dok su tri člana predstavnici grada glasali za njegovo razrješenje. Iz dokumentacije se može vidjeti cijeli proces počeo u ponedjeljak. Ured za kontrolu Grada Zagreba nije tijelo za nadzor, jedino inspekcija Ministarstva zdravstva ima kapacitet i ekspertizu da kaze je li nešto izvan ovlasti“, kazao je Plavec.

Mirjana Turkalj, zamjenica ravnatelja i voditeljica projekta te članica Upravnog vijeća bolnice, pojasnila je kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu financiranom iz EU fondova sa 60 milijuna eura.

„Nakon dugogodišnjih priprema uspjeli smo konačno potpisati ugovor u srpnju. Projekt bez podrške ravnatelja ne bi opstao, on je ključna osoba. Bolnica je potpisnik, grad nije ni partner. I dalje vjerujem da će gradski ured za zdravstvo biti pomoć, ali mislim da se hoće u potpunosti steći kontrola. Stiče se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana da se ugrozi projekt čiji je cilj, između ostalog, da 168 mladih znanstvenika, zaposli. Da bi zaštitili projekt sigurno ćemo obavijesiti Bruxselles“, rekla je.

“Ono što se ravnatelju stavlja na teret nije argumentirano. Ima podršku zaposlenika”

Lana Tambić Bukovac, predsjednica Stručnog vijeća bolnice, dala je podršku smijenjenom Nogalu i dobila sjesti u njegovu fotelju.

„Kao predsjednica imam potrebu dati punu podršku svih našem ravnatelju. Odbila sam ponuđenu funkciju v.d. bolnice, ne mogu je prihvatiti jer ono što se stavlja ravnatelju na teret nije argumentirano, postoje dokazi protiv toga, svi djelatnici su uz njega. Imala sam potrebu odbiti iz moralnih razloga. Doveli me pred gotov čin, nisam bila pozvana na sjednicu stručnog vijeća koju je dan prije zvala Stavljenić Rukavina“, rekla je Lana Tambić Bukovac.

Hitno priopćenje Dječje bolnice Srebrnjak 

Dječja bolnica Srebrnjak medijima je povodom smjene doc. dr. Nogala uputila hitno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravantelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece.

Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala.”

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views