HOROR FILM

Smjene i otkazi zbog tijela pacijenata na podu: ‘Obiteljima se ispričavamo, nismo znali’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice ‘Sveti Duh’ utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata

Nakon šokantnih snimki tijela na podu patologije bolnice ‘Sveti Duh’ u Zagrebu, obducent je dobio otkaz. Pismom se obratio ministru gdje je naveo kako je ravnateljica navela da je otkaz dobio zbog povrede Pravilnika o postupanju umirućih i umrlih bolesnika u postupku obdukcije.

O svemu se sada oglasila i Klinička bolnica ‘Sveti Duh’. Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice ‘Sveti Duh’ utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sve su prijavili i policiji i DORH-u

“Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh, zgrožena javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD-a, pokrenula je proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD-a prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u.

Istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor bolnice ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba – pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se ‘Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije’ poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća ‘znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod’.

Na tragu nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali, a o čemu Uprava KBSD-a nije imala saznanja, Ravnateljica Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’, prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić, je donijela Odluku o razrješenju Pročelnika Zavoda s dužnosti te Odluku o pokretanju procedure izvanrednog otkaza ugovora o radu za Pročelnika Zavoda i pomoćnika obducenta. Odluka će se provesti poštujući proceduru koju propisuju Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu bolnice, piše Net.hr.

U ime bolnice i svih njenih djelatnika, Uprava KBSD-a se ispričava obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno. Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari