PALI NA TESTU

SMRTI, DROGA… Još tri vojnika pozitivna na drogu, jedan odbio testiranje!

Photo: Nel PavleticPIXSELL

U nešto više od mjesec dana, izvan službe smrtno je stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH

Nakon što je u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH, ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci.

Zbog toga je Ministarstvo obrane nedavno i održalo konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

Pet slučajeva samoubojstava

Istaknuli su da nijedan slučaj nije povezan, niti je počinjen u prostorijama sustava.

Prvo je 8. lipnja na području Zagrebačke županije pronađen mrtav dragovoljni ročnik u dobi od 20 godina. Na području Varaždinske županije 9. srpnja pronađen je još jedan mrtav vojnik, a 16. srpnja pronađen je mrtav vojnik i na području Zagrebačke županije.

Povezani VIDEO:

Među smrtno stradalima je i 30-godišnji dragovoljni ročnik koji je pronađen mrtav 10. lipnja na području Bjelovarsko-bilogorske županije u automobilu na parkiralištu između sportskog parka Borik i groblja u Bjelovaru, a lokalni portali su pisali da je počinio samoubojstvo pištoljem. Posljednji u nizu slučajeva jest smrt vojnikinje s područja Vukovarsko-srijemske županije izvan službe.

”U zadnjih 20 godina, od 2001. godine do danas, 2011. godine nije bio nijedan slučaj samoubojstva, u svim drugim godinama smo imali slučajeve. Ove godine mi imamo pet slučajeva samoubojstava. Četiri su se dogodila u lipnju. Samoubojstva su počinili u kategorijama ročnika, vojnici s vojničkim činovima, dočasnici, časnici. Bili su u različitim službama i doista, kako je tajnik rekao, niti na jedan način nisu bili međusobno povezani. U tri slučaja samoubojstva su počinjena vješanjem, u dva slučaja uporabom vatrenog oružja. Jedan slučaj uporabe pištolja koji je bio u legalnom vlasništvu, i drugi je slučaj bio aktiviranjem ručne bombe koja je bila u nelegalnom posjedu”, kazao je na konferenciji general-bojnik Ivica Olujić. Dodao je i da su u svih pet slučajeva, stradali pripadnici bili na propisanom liječničkom pregledu, 2019., odnosno 2020. godine.

Prije tjedan dana otkriveno je da su petorica pripadnika Oružanih snaga pala na testiranju na droge.

Četvorica od njih pripadnici su Zapovjedništva za specijalne snage koji su bili pozitivni na kokain. Peti je pripadnik Vojne policije koji je radio na osiguranju visokih vojnih i državnih dužnosnika.

A ovih dana još tri pripadnika Oružanih snaga pala su prilikom testiranja na droge dok je jedan odbio testiranje, doznaje Jutarnji list.

Od testiranih 16 vojnika u pet vojarni, kod troje je utvrđena prisutnost metabolita THC-a. Protiv svih pripadnika pokrenut je stegovni postupak, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari