UGRIZ PRAVE ZIME

Video | Snijeg i snažan pad temperature stižu u Hrvatsku: Evo kada dolazi hladni val i gdje će biti najgore

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja

Da dolaze hladni dani praćeni kišom, snijegom, ali i pijavicama, upozorio je DHMZ. Dijelovi sjeverozapadne Europe već se suočavaju s posljedicama najnovije u nizu atlantskih oluja koje su donijele kišu ili snijeg na već zasićeno tlo, dok je sjeverna Skandinavija doživjela ekstremno hladno vrijeme.

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta, objavio je DHMZ u svom upozorenju.

Jače zahladnjenje stiže s nedjeljom

Jače zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije.

Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega, dodaju iz DHMZ-a.

S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu.

Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna.

Danas još uvijek toplo: ‘Kao da smo u travnju’

No prije zahlađenja nastavljamo u južini u iznadprosječno toplom, promjenjivom tonu. Danas ujutro prolazno naoblačenje s kojim mjestimice može pasti i malo kiše. Malo duže kiše će biti uz sami Jadran i na istoku Hrvatske, najavljuje RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Već prema sredini dana postupno razvedravanje. Umjeren u gorju i na moru, mjestimice jak, jugozapadni vjetar okreće na zapadni i sjeverozapadni.

Temperature ostaju visoke za ovaj dio godine. “Kao da smo u travnju, a ne na početku siječnja”, kaže Ribarić.

Poslijepodne pretežno ili barem djelomice sunčano. Temperature u cijeloj Hrvatskoj između 14 i 16 stupnjeva. U Dalmaciji slab vjetar, na sjevernom Jadranu navečer jugo.

Od petka nas čeka nova južina. Na kopnu uz postupno naoblačenje, ali tek u subotu uz čestu kišu. Na Jadranu već u petak s kišom, uz jugo, a od nedjelje se na moru očekuje bura, najavljuje Ribarić.

Jak sjeverac, zahlađenje i snijeg

“U nedjelju nam na kopnu stiže jaki sjeverac i nagli pad temperature. Kiša će najprije prelaziti u mokri snijeg, a zatim će se u noći na ponedjeljak stvarati snježni pokrivač. Tanji je moguć i u nizinama. Od utorka nam stižu čini se i cjelodnevni minusi, ponegdje izraženiji. Od nedjelje će se duž obale proširiti olujna bura. Pokoja pahulja nošena vjetrom može stići i do samog mora”, kaže Ribarić, a prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari