ŠTO JEDEMO?

Video | Snimka na kojoj se pumpa sirovo meso postala viralna. Radi li se to kod nas i kakvo meso jedemo?

Mnogi se pitaju kakvo mi to meso jedemo nakon što se internetom proširio video komada mesa kojemu se injekcijama dodaje voda i sol kako bi bi meso dobilo na volumenu i sočnosti. 73 milijuna ljudi diljem svijeta pogledalo je snimku. Zanimalo nas je prolazi li i naše meso takve procese uljepšavanja

Sočan, crven i napunjen tko zna čime, komad mesa koji je digao Internet na noge. U opisu TikTok videa koji je postao viralni hit piše da u meso injekcijom ubacuju vodu, sol i aditive.

“Grozno, užas. U kakvom svijetu živimo zapravo se čovjek više ničem ni ne čudi”, rekla je Branka iz Zagreba.

Ipak ne treba dizati paniku jer se radi o dobro poznatoj metodi obrade polutrajnih mesnih proizvoda u koje se stavlja salamura, kažu u Centru za sigurnost hrane. Lijepo možda nije, ali nije ni štetno, a i produljuje rok trajanja.

“To je takozvani pickl injektor i koristi se za vlažno salamurenje mesa. To je potpuno dozvoljeno, postupak je koji se već godinama koristi u mesnoj industriji. U toj salamuri se nalaze određeni prehrambeni aditivi koji su dozvoljeni, koji se prate, koji se kontroliraju i to se može konzumirati bez ikakve bojazni”, rekla je Brigita Hengel, stručna savjetnica iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Bez obzira na moguće pojedinačne ekscese, meso u Hrvatskoj dobre je kvalitete, tvrde stručnjaci. Europska unija kontrolira sadržaj mesa i ima puno strože zakone od SAD-a ili Australije.

“Antibiotici koji se u jednom Brazilu još uvijek u većoj mjeri upotrebljavaju pa u Americi su svojevremeno bili hormoni koji potiču rast i prirast itd.. Europa to zabranjuje i kontrolira”, smatra Branko Bobetić, Croatiastočar.

A odakle je uopće meso koje jedemo?

Godišnje trošimo oko 415.000 tona mesa. Prošle smo godine proizveli 280.000 mesa i izvezli još 35.000 tona. Uvezli smo 170.000 tona. 60% mesa koje jedemo dolazi s naših farmi.
I to domaće meso, pogotovo ako ima markicu porijekla, najbolje je kvalitete.

“Naša veterinarsko sanitarna kontrola u klaonicama, a isto sanitarna i veterinarska kontrola na prodajnim mjestima mislim da je na jednoj, ja bi se usudio reći, i boljoj razini nego je to u ostatku Europe”, dodao je Bobetić.

Ovaj komad svinjetine aditive i dodatke nije vidio, govori nam vlasnik mesnice u kojoj je prodaje samo domaće. Iako ne drži „tretiranu robu“, kao i svaki iskusni mesar zna prepoznati “meso s dodacima“.

“Vidi se da unutra ima naslage vode i vidi se da je jako crveno i rozo. Znači nitritna sol je unutra koja je dala tu lijepu boju na izgled”, rekao je Miljenko Ćizmek, mesar.

A zašto se neki uopće odlučuju stavljati dodatke? Uz ljepši izgled i dulji rok trajanja, glavni je ipak veća zarada.

“Znači proces dimljenja mesa traje od 3 do 5 tjedana, puno je manji prinos, puno je kala, a ovo što smo vidjeli u videu to je napravljeno na silu i puno je više prinosa i zarade novaca”, objasnio je Čizmek.

Iskusno mesarsko oko lako prepoznaje što je dobro, ali i laici imaju svoje metode.

“Kupujem u OPG-u obližnjem. Jer znam što svinjice papaju”, rekla je Marijana.

“Ja obično kupujem meso u privatnim mesnicama, na neki način gotovo istim jer uvjerila sam se da je dobro”, dodala je Štefica iz Zagreba.

Što je dobro, a što nije – na kraju odlučuju sami kupci. Injekcije čini se, nisu opasne, ali mnogi će cijepljeno meso ipak radije izbjeći, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari