UHVAĆENO NADZORNOM KAMEROM

Video | Snimljen trenutak kada je raznesena brana u Ukrajini. Prvo je zabljesnula bijela svjetlost, uslijedio je kaos

Brana Nova Kakhova premošćuje rijeku Dnipro, glavni plovni put koji prolazi kroz jugoistočnu Ukrajinu, a nizvodno se nalazi više gradova

Ogromna brana iz sovjetske ere Kakhovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.

Navodnjava rusko okupirani Krim i nuklearnu elektranu Zaporožje koja je također pod palicom Rusije, no Ukrajina tvrdi da su branu Kakhovku na jugu Ukrajine raznijeli Rusi. Rusi pak krive Ukrajince. U svakom slučaju velike količine vode sada prijete mještanima koji su pozvani na evakuaciju. Inače, brana je raznesena tijekom večeri, a objavljene su i snimke nadzorne kamere koje pokazuju trenutak same eksplozije.

Stanovnicima nizvodno od brane Nova Kakhova na rijeci Dnipro u Khersonu rečeno je da “učine sve što mogu kako bi spasili svoj život”, navodi CNN.

Brana Nova Kakhova premošćuje rijeku Dnipro, glavni plovni put koji prolazi kroz jugoistočnu Ukrajinu, a nizvodno se nalazi više gradova, uključujući Kherson, grad s oko 300.000 ljudi.

“Ovo je ekocid”, rekao je Andriy Yermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine, o uništenju brane.

“Rusi će biti odgovorni za moguće uskraćivanje pitke vode ljudima na jugu regije Herson i na Krimu, moguće uništenje nekih naselja i biosfere”, dodao je.

“Molim vas da učinite sve što možete da spasite svoj život. Odmah napustite opasna područja”, kazao je šef vojne uprave regije Herson Oleksandr Prokudin, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari