ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE: Žičane ograde na granicama postale smrtonosne prepreke za životinje!

Žičane ograde koje se podižu na granicama Mađarske i Srbije, Mađarske i Hrvatske, Mađarske i Slovenije, Slovenije i Hrvatske te Slovenije i Austrije postaju smrtonosne prepreke za divlje životinje koje se kreću tim koridorima, upozoravaju prijatelji životinja koji smatraju da je važno skrenuti pozornost javnosti na novi ekološki problem u Europi.

Najnoviji dokumentirani slučajevi unesrećenih životinja oni su smrtno stradalih košuta na slovenskoj strani rijeke Kupe kod Blaževaca (Hr), odnosno Starog Trga ob Kolpi (Slo) (fotografije su snimljene prošlog vikenda) te stradale divljači u lovištu Litorić kraj sela Zapeć (fotografije snimljene u petak, 11. prosinca), javljaju potpisnici ovog upozorenja okupljeni oko projekta LIFE DINALP BEAR.

Oni upozoravaju da je ovako postavljena žica postala velika opasnost i za velike zvijeri među kojima su i medvjedi koji se kreću ovim područjem što je utvrđeno telemetrijskim i genetičkim metodama, kao i svjedočenjima očevidaca.

Osim krvavih smrti divljih životinja, postavljanje žičanih ograda ugrožava i postizanje ciljeva projekta LIFE DINALP BEAR, upozoravau potpisnici dr.sc. Krunoslav Pintur, dr.vet.med. i pročelnik Odjela lovstva i zaštite prirode – Veleučilište u Karlovcu; prof.dr.sc. Đuro Huber i Slaven Reljić dr.vet.med. sa Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Bojan Vivoda, dipl. ing. geol. I glavni inženjer za geotehniku i zaštitu okoliša
ARZ d.d.

U prilogu se nalaze fotografije autora Dejana Kapša (Blaževac kod Lukovdola).

Kosute uz Kupu kod Blaževaca (1) Kosute uz Kupu kod Blaževaca (2) Kosute uz Kupu kod Blaževaca (3) Kosute uz Kupu kod Blaževaca (4) Kosute uz Kupu kod Blaževaca (5) Kosute uz Kupu kod Blaževaca (6) Litoric_Zapec1 Litoric_Zapec2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari