POMOZIMO!

SPASIMO LANKU! Usamljena slonica živi u nehumanim uvjetima u NP Brijuni; Prijatelji životinja mole za pomoć!

Slonica Lanka zatočena je u neprikladno malom i apsolutno neprimjerenom kavezu unutar Nacionalni Park Brijuni, pišu Prijatelji životinja na svom službenom Facebook profilu.
U malom kavezu, u kojem se nalazi od svog dolaska prije više od 40 godina kad ju je Tito dobio na poklon, nema mogućnost prikladnog kretanja. Vidno se jedva održava na rubu zdravog razuma: hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza, odbija susret s posjetiteljima… Nakon gubitka svog životnog druga Sonija prije 11 godina, ostala je sama i teško je zamisliti kakve sve bolove i patnju boravak u samici uzrokuje jednoj tako društvenoj i osjećajnoj životinji poput nje.
VIDEO DANA:
Više puta su apelirali na upravu NP Brijuni kako bi  ih potaknuli da Lanku presele u utočište za slonove, a ovdje možete vidjeti i apsurdni odgovor Veterinarske insprekcije na njihov apel: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3763.
”Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi financijski i logistički pomogli oko transporta. Postoji utočište za slonove u Francuskoj Elephant Haven u koji bismo je mogli preseliti, no uprava parka nema planova niti volje za tim.
Zakonski im se ništa ne može jer zadovoljavaju uvjetima Pravilnika o zoološkim vrtovima no problem je što je Pravilnik star 15 godina i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Također smo apelirali na Ministarstvo poljoprivrede da donesu novi Pravilnik jer se već jako kasni sa time, pa trenutno čekamo njihov odgovor na to.
Molimo vas, pišite Ministarstvu poljoprivrede na kabinet@mps.hr, Vladi Republike Hrvatske na gradjani@vlada.hr i nacionalnom parku na brijuni@np-brijuni.hr i pomozite da Lanka posljednje godine svog života doživi u uvjetima kakve zaslužuje svako živo biće… Za tekst se slobodno poslužite obraćanjem s linka gore!”, mole iz udruge Prijatelji životinja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari