NEUTRALIZIRA VIRUS

Sprej za nos protiv Covida? Jednostavan lijek uskoro bi mogli koristiti svi

Idi na originalni članak
Foto; Pixsell

Jedan od istraživača rekao je rekao da je već koristio sprej na sebi i da dosad nije imao nuspojava

Oglas

Australski istraživači upravo provode ispitivanja na spreju za nos koji se bazira na razrjeđivačima krvi, kako bi utvrdili može li pružiti zaštitu od covida-19.

Sprej za nos na kojem se provode istraživanja sadrži jeftini lijek heparin koji bi trebao neutralizirati protein šiljka koronavirusa. Za sada su istraživanja pokazala da nakon što se sprej naprska u nos osoba više nije zarazna.

Pokusna će istraživanja biti dovršena sredinom 2022. godine. Ako se pokaže učinkovitim, ovaj bi sprej mogao postati jedna od mjera suzbijanja zaraze, uz cjepivo i ostale mjere. Istraživači se nadaju da bi ovaj sprej mogao uvelike pridonijeti zaustavljanju širenja virusa.

Sprej se može koristiti “bilo gdje u javnosti u napućenim situacijama”, rekao je glavni istraživač prof. Don Campbell za BBC.

VIDEO DANA:

Lako dostupan i odobren lijek

“Za ljude poput mene koji se boje covida, ideja da bi se mogao našpricati prije nego što odem u kupovinu ili na nogomet činit će me mnogo manje tjeskobnim. To je alat koji mi daje kontrolu”, dodaje.

Iako se na globalnoj razini u borbi protiv covida testiraju i drugi sprejevi za nos, ovo je prvi koji koristi heparin – lako dostupan lijek koji se daje osobama s poremećajima zgrušavanja. Kada se udiše, heparin ne ulazi u krvotok, već se zadržava u nosu s ciljem da se virus zakači za njega umjesto za stanice organizma.

Vlada australske savezne države Viktorije financirala je prvo istraživanje na ljudima u 400 domova pogođenih COVID-om, počevši od veljače sljedeće godine. Ljudi će sprej uštrcavati dva do tri puta dnevno kako bi vidjeli djeluje li na sprječavanju prijenosa u kućanstvu sa zaraženih na nezaražene osobe.

“Jedna od divnih stvari kod heparina je što je već dostupan na tržištu i odobren je za drugu namjenu, ne zahtijeva hlađenje i može se pohraniti u plastične bočice tako da se može distribuirati vrlo široko i učinkovito”, rekla je prof. Michelle McIntosh, jedna od znanstvenica koja radi na istraživanju.

Profesor Campbell je rekao da je već koristio sprej na sebi i da dosad nije imao nuspojava.

“Koristim ga 20 mjeseci i nos mi nije otpao i nisam iskrvario do smrti. Vrlo smo uvjereni da će uspjeti”, rekao je, prenose RTL Vijesti.

Exit mobile version