FENOMEN

Srbija pobijedila cijepljenje! Isplatilo se sjediti na dvije stolice i ući u opasnu igru s Kinom…

Idi na originalni članak
Photo: Milos Tesic/ATAImages/Pixell

I tako se u Hrvatskoj cijepilo jedva 60 000 ljudi, a u Srbiji 10 puta više.

Oglas

Dok se Ursula Von Der Layen ispričava za greške, a Europska Unija sramoti, naši su susjedi prvaci u cijepljenju: bolji od njih u Europi su samo Britanci, u svijetu samo Izrael, Emirati i Amerika. Možda su bili pokusni kunići za treću fazu ispitivanja ruskog i kineskog cjepiva – ali pokus je uspio, a o fenomenu Srbije priča cijeli svijet. Aleksandar Vučić i Ana Brnabić daju intervjue europskim i svjetskim medijima, češki premijer došao je u Beograd raspitati se o srpskom čudu, o njemu pišu i Washington Post i BBC. Kako je Srbija pobijedila u ratu za cjepivo, pišu Vijesti.hr

“Život danas znači napredak, ekonomija, naša budućnost. Znači cjepivo, cjepivo i cjepivo”, rekao je Vučić, predsjednik Srbije.

Hrvatska je cijepila ni dva posto populacije, Srbija gotovo osam posto. Drugi su u Europi, peti na svijetu. Cijepljeni građani itekako zadovoljni.

I ne samo da cijepe brže od ostalih – Češi im dolaze na konzultacije kako se nositi s krizom, Rusi stižu dogovoriti proizvodnju Sputnika V u Srbiji.

“O tome govori cijeli svijet, mi smo uspjeli. Ali kroz to smo dokazali koliko napredujemo”, rekao je Vučić.

I da, doista cijeli svijet o tome priča – Naslovi od Bloomberga, Politica i drugih pišu o cjepljenju u Srbiji. O tome kako je uz pomoć Kine, Srbija u prednosti, kako se Zapadni Balkan okreće istoku.

I baš jučer dočekala se nova isporuka s istoka- pola milijuna doza kineskog cjepiva.

“Pored svih ugovora i plaćanja, zaista smo u jedinstvenoj poziciji u svijetu da možemo računati na ovu količinu cjepiva”, rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

“Prijatelj u potrebi, pravi je prijatelj”, rekao je Vučić. Pravi prijatelj kad se otvoreno sjedi na više stolica. Uspjeh Srbije ovisi o njihovoj jedinstvenoj poziciji.

“On je u poziciji da ne može izabrati drukčiju vanjsku politiku. Ako se približi jednoj strani može više izgubiti nego dobiti. Ona je razvila jednu politiku koja nije nova. Možemo reći da je Jugoslavija imala tu politiku, nesvrstanu gdje se pronađe geopolitički prostor djelovanja”, rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku >>

Pa ne čude medijski natpisi ne samo o nesvrstanoj Srbiji već i Vučiću kao novom Titu.

“Mogli bi uspoređivati prema toj nekoj distanci prema različitim centrima moći i onda iskorištavanje distance za vlastite interese”, rekao je Cvrtila. Ali tu svaka sličnost staje. Povjesničar Jakovina jasno odvaja nesvrstanost Jugoslavije i Vučićevu nesvrstanost.

“Ta nesvrstanost je postala jedina politika kad na zapad niste mogli, a ni htjeli. Paralelno ste održali odnose s Rusijom. To je jedina politička forma koja je bila ostala. Onda je Srbija nastavila biti u toj poziciji. Ali sve to bi bilo drugačije i manje da nije bilo rata s NATO savezom i da su neki procesi u Bruxellesu bili drugačiji. Za sad nema volje za proširenjem. To je razlog te neutralnosti. Jer nije stvarna. Ne možeš imati vojne vježbe s Rusijom i biti neutralan. Odnosno nesvrstan”, naglasio je Tvrtko Jakovina, povjesničar.

Neutralnost, nesvrstanost možda sve to nije stvarno, ali kad je u pravom trenutku na pravom mjestu, a to defintivno početak 2021. jest – onda se itekako politika koketiranja s velesilama isplati.

Exit mobile version