RIS U ŠUMI

Srce Hrvatske bogatije je za novog stanovnika: Stigao je Pino, a njegovo ime krije posebnu priču

LIFE Lynx / Marko Matešić

Pino se pridružio misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja risova

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika nakon što je jutros na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit ispušten ris Pino, koji se pridružio misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja, a njegovo ime puno je simbolike.

Kroz ime Pino protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije koronavirusa, a ta je zemlja i jedna od partnerica na LIFE lynx projektu.

Podsjetimo, iznimno malena populacija euroazijskog risa (Lynx lynx) nalazi se pred izumiranjem u Hrvatskoj i u susjednim državama zbog parenja u srodstvu jer se već gotovo 50 godina potomci šest životinja razmnožavaju isključivo međusobno.

Pino (Tomislav Gomerčić / LIFE lynx)

”Do toga je došlo jer je ris početkom 20. stoljeća gotovo u potpunosti nestao s ovih prostora pa su slovenski lovci 1973. reintrodukcijom, odnosno naseljavanjem risova, doveli šest novih životinja u Sloveniju iz Slovačke. Njihovim širenjem nastala je trenutna populacija, ali su prije 10 godina znanstvena istraživanja pokazala da su svi oni rođaci u prvom koljenu što rezultira nizom genskih poremećaja i prijeti njihovim ponovnim izumiranjem”, objasnila je ranije u razgovoru za RTL.hr Magda Sindičić, docentica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavna koordinatorica projekta LIFE Lynx s hrvatske strane, u kojemu sudjeluju i Veleučilište u Karlovcu te udruga BIOM.

”Jedina nada u spas risova je da se poveća genska raznolikost populacije u Dinaridima i poveže sa životinjama u Alpama kako bi se stvorila jedna velika metapopulacija koja bi bila dugoročno održiva. Svjesni toga da prirodna migracija zbog gradnje prometnica i gradova danas nije moguća, jedini način je da sami ovdje doselimo nove risove iz velike i zdrave populacije kakva je ona karpatska u Slovačkoj i Rumunjskoj. Stoga smo se s njima i kolegama iz Slovenije i Italije koji imaju isti problem kao i mi povezali u međunarodni projekt LIFE Lynx”, objasnila je Sindičić.

Projekt je počeo 2017., a traje do 2024. godine i u sklopu njega u Hrvatsku i Sloveniju bit će pušteno najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Hrvatski LIFE lynx tim

U Hrvatsku je prije Pina sredinom ožujka stigao Alojzije, a među dinarske borove prije dva dana ispušten je ris Boris u lovištu Loški potok u Sloveniji.

Boris je ukupno peti ris ispušten u svrhu repopulacije risa u Dinaridima, a s naše strane granice Pino je šest ris. Čast imenovati ga pripala je ovaj put Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu zbog svojeg magisterskog rada, a osim iskustva na ovom važnom projektu, doživjela je i epidemiju i potres.

U Hrvatskoj, kao što smo već pisali, nažalost, više ne živi nijedan autohtoni hrvatski ris. Zadnji primjerak životinje koja je stotinama tisuća godina hodala ovim prostorima ubijen je 1903. godine, a u tim su godinama risovi nestali i u svim susjednim zemljama, zapravo u cijeloj zapadnoj Europi.

”Zadržali su se samo u Fenoskandinaviji, Karpatima i na jugu Balkana, Albaniji i Makedoniji, kao jedna mala jezgra u netaknutim izoliranim šumskim područjima u kojima nije bilo velikog utjecaja civilizacije. Naime, tada su izgubili staništa, pala je brojnost njihova plijena – srna i ostalih parnoprstaša pa su se okrenuli domaćim životinjama i čovjek je zbog straha i neznanja te direktne konkurencije neprijateljima proglasio sve velike zvijeri čiji se izlov i nagrađivalo pa je lovni pritisak bio izrazito velik”, objasnila je Sindičić.

Stoga je Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita važan korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Posebno su radosni u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit jer je Pino stigao kao najljepši poklon za 21. rođendan pa poruka upućena novom risu glasi: ”Pino, budi baš poput zelenog bora (pino) po kojem si dobio ime – prilagodljiv na ekološke uvjete, izdržljiv i dugovječan”.

Andreja Žapčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari