SRPANJ U LIČU: Izložba fotografija, promocija knjige i koncert uvod u Mladu misu mladomisnika vlč. Josipa Tomića

Idi na originalni članak

Josip Tomić za svećenika je zaređen 4. lipnja 2016. godine u Katedrali sv. Vida u Rijeci, a Mladu misu služit će 9. srpnja 2016. u Svetištu Majke Božje Snježne u Liču

Oglas

Ovih dana javnosti je predstavljen bogat program događanja u srpnju u Liču čiji je povod služenje Mlade mise mladomisnika vlč. Josipa Tomića.

Organizatori ovih višednevnih kulturnih i vjerskih okupljanja su Župa Lič, Etnografska udruga Sv. Juraj Lič i DVD Lič, a pokrovitelj Općina Fužine.

Josip Tomić za svećenika je zaređen 4. lipnja 2016. godine u Katedrali sv. Vida u Rijeci, a Mladu misu služit će 9. srpnja 2016. u Svetištu Majke Božje Snježne u Liču.

Program započinje u petak 1. srpnja 2016. godine u 19 sati izložbom fotografija pod nazivom „Lič 2016“. Riječ je o fotografijama Liča viđenog kroz objektiv priznatih i široj javnosti poznatih fotografa Alena Kregara, Arsena Miletića, Držislava Tadića i Matije Zanoškar. Nakon otvorenja slijedi zabava uz živu glazbu.

Idući dan, u subotu s početkom u 19 sati, u organizaciji Etnografske udruge Sv. Juraj Lič u Domu kulture će se održati promocija knjige autora Franje Švoba Franine. Knjiga poezije nosi naziv „Jezerski din-don“. Promociju će pjesmom uveličati Župni zbor Lič i članovi Art-kluba Gorski kotar.

Nedjelja 3. srpnja rezervirana je za koncert u Svetištu Majke Božje Snježne. Tamo će u 18,00 sati nastupiti Puhački orkestar Fužine, Komorni zbor Sklad Bakar i Pjevački zbor Vrelo Fužine.

Dani koji potom slijede rezervirani su za liturgijski program i duhovnu trodnevnicu koja će se održavati u Župnoj crkvi Sv. Jurja s početkom u 18 sati.

Na prvi dan trodnevnice u srijedu 6. srpnja svetu misu će služiti vlč. Marijan Benković, župnik župe Sv. Nikole sa Krnjeva iz Rijeke.

Drugi dan trodnevnice, u četvrtak 7. srpnja održat će se sveta misa koju će služiti te voditi euharistijsko klanjanje vlč. Ivan Šarić, župnik župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa sa Podvežice u Rijeci.

Treći dan trodnevnice služiti će misu misnik pater Marko Stipetić, vicerektor Bogoslovije „Ivana Pavla II.“ iz Rijeke, a nakon mise biti će odrješenje za sve pokojne na župnom groblju.

Vrhunac svečanosti je u subotu 9. srpnja s početkom u 10 sati kada će vlč. Josip Tomić svoju Mladu misu služiti na novoizrađenom glavnom oltaru crkve Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Nakon mise biti će organizirano druženje na prostoru Svetišta.

Posljednji dan događanja, 10. srpnja u 10,00 sati, bit će sveta misa u Župnoj crkvi koju će kao misu zahvalnicu služiti vlč. Tomić.

Na području mjesta Lič i Općine Fužine u prošlosti gotovo da i nije bilo ovakvih događanja osim jedine poznate Mlade mise održane također u Svetištu Majke Božje Snježne – prije 114 godina, točnije 13. srpnja 1902. godine svoju Mladu misu održao je Grga Starčević također iz Liča!

Mladomisnik Tomić i organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže te svojim prisustvom uveličaju svečanost, a nudeći raznolik program vjeruju da će svatko pronaći nešto što ga zanima.

Nataša Blažević Starčević

Exit mobile version