SRPANJ U LIČU: Izložba fotografija, promocija knjige i koncert uvod u Mladu misu mladomisnika vlč. Josipa Tomića

Josip Tomić za svećenika je zaređen 4. lipnja 2016. godine u Katedrali sv. Vida u Rijeci, a Mladu misu služit će 9. srpnja 2016. u Svetištu Majke Božje Snježne u Liču

Ovih dana javnosti je predstavljen bogat program događanja u srpnju u Liču čiji je povod služenje Mlade mise mladomisnika vlč. Josipa Tomića.

Organizatori ovih višednevnih kulturnih i vjerskih okupljanja su Župa Lič, Etnografska udruga Sv. Juraj Lič i DVD Lič, a pokrovitelj Općina Fužine.

Josip Tomić za svećenika je zaređen 4. lipnja 2016. godine u Katedrali sv. Vida u Rijeci, a Mladu misu služit će 9. srpnja 2016. u Svetištu Majke Božje Snježne u Liču.

Program započinje u petak 1. srpnja 2016. godine u 19 sati izložbom fotografija pod nazivom „Lič 2016“. Riječ je o fotografijama Liča viđenog kroz objektiv priznatih i široj javnosti poznatih fotografa Alena Kregara, Arsena Miletića, Držislava Tadića i Matije Zanoškar. Nakon otvorenja slijedi zabava uz živu glazbu.

Idući dan, u subotu s početkom u 19 sati, u organizaciji Etnografske udruge Sv. Juraj Lič u Domu kulture će se održati promocija knjige autora Franje Švoba Franine. Knjiga poezije nosi naziv „Jezerski din-don“. Promociju će pjesmom uveličati Župni zbor Lič i članovi Art-kluba Gorski kotar.

franina

Nedjelja 3. srpnja rezervirana je za koncert u Svetištu Majke Božje Snježne. Tamo će u 18,00 sati nastupiti Puhački orkestar Fužine, Komorni zbor Sklad Bakar i Pjevački zbor Vrelo Fužine.

Dani koji potom slijede rezervirani su za liturgijski program i duhovnu trodnevnicu koja će se održavati u Župnoj crkvi Sv. Jurja s početkom u 18 sati.

Na prvi dan trodnevnice u srijedu 6. srpnja svetu misu će služiti vlč. Marijan Benković, župnik župe Sv. Nikole sa Krnjeva iz Rijeke.

Drugi dan trodnevnice, u četvrtak 7. srpnja održat će se sveta misa koju će služiti te voditi euharistijsko klanjanje vlč. Ivan Šarić, župnik župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa sa Podvežice u Rijeci.

Treći dan trodnevnice služiti će misu misnik pater Marko Stipetić, vicerektor Bogoslovije „Ivana Pavla II.“ iz Rijeke, a nakon mise biti će odrješenje za sve pokojne na župnom groblju.

Vrhunac svečanosti je u subotu 9. srpnja s početkom u 10 sati kada će vlč. Josip Tomić svoju Mladu misu služiti na novoizrađenom glavnom oltaru crkve Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Nakon mise biti će organizirano druženje na prostoru Svetišta.

Posljednji dan događanja, 10. srpnja u 10,00 sati, bit će sveta misa u Župnoj crkvi koju će kao misu zahvalnicu služiti vlč. Tomić.

Na području mjesta Lič i Općine Fužine u prošlosti gotovo da i nije bilo ovakvih događanja osim jedine poznate Mlade mise održane također u Svetištu Majke Božje Snježne – prije 114 godina, točnije 13. srpnja 1902. godine svoju Mladu misu održao je Grga Starčević također iz Liča!

Mladomisnik Tomić i organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže te svojim prisustvom uveličaju svečanost, a nudeći raznolik program vjeruju da će svatko pronaći nešto što ga zanima.

Nataša Blažević Starčević

izložba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari