KORONA NE POSUSTAJE

SRUŠEN CRNI REKORD: U Hrvatskoj danas imamo 358 novih slučajeva koronavirusa!

Photo: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Pandemija koroanvirusa u svijetu ne posustaje, a jučer je u Hrvatskoj opet zabilježeno više od 200 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) bio 2231

Jučer su dvije nove osobe preminule, ukupno 175.

  • Na bolničkom liječenju je 167 pacijenata, a njih 9 je na respiratoru
  • U svijetu je zaraženo 23.837.049
  • Oporavilo se 16.379.872 pacijenata, a umrlo 817.606

14:03 – Iza 14 sati počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Vili Beroš je rekao da je danas 358 novozaraženih. 2352 je aktivnih. Ukupno 8889. 10 je na respiratoru, 26 novih je hospitalizirano, otpušteno je 19 bolesnih u zadnjih 24 sata. Nemamo novih preminulih. 7993 je u samoizolaciji. 130 je aktivnih slučajeva u zdravstvenom sustavu. “Kao što ste čuli, u Splitu su detektirana nova žarišta, nekoliko teretana i fitness centara, nekoliko restorana sa zaraženih osobljem, utakmica te dva doma za starije u Splitu. Na temelju navedenog, u Nacionalnom stožeru je pripremljeno uvođenje nužnih mjera za Splitsko-dalmatinsku županiju”.

Božinović je spomenuo konkretne mjere koje će se uvesti i koje su odobrene, a koje je lokalni stožer već objavio. Odluka će biti potpisana i stupiti na snagu od večeras u ponoć.

Božinović je spomenuo konkretne mjere koje će se uvestiu Splitsko-dalmatinskoj županiji i koje su odobrene, a koje je lokalni stožer već objavio. Odluka će biti potpisana i stupiti na snagu od večeras u ponoć.

Govorilo se o potrebama radne snage vezano za testiranje. “Dakle, općenito o pitanju zapošljavanja, u nekoliko smjerova djelujemo, prvo je pomoć epidemiolozima. Više od 300 studenata završava medicinu, to bi nam bila značajna pomoć”, rekao je Capak te dodao da će i dalje koristiti vojne epidemiologe. Tu su i drugi zdravstveni djelatnici koji mogu pomoći, dipl. sanitarni inženjeri, sestre itd. koji su na burzi. Od sljedećeg tjedna se očekuje da će biti riješeno. Kada je u pitanju testiranju tu je situacija problematična, dodao je Capak.


Splitski Stožer traži niz mjera već od ponoći

13:51 – “Više od pola su mlađa dobna skupina, prosjek godina je 35 godina. Više od pola oboljelih je u Splitu”, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ. “Određeni fitens centri su žarišta, a imamo i podatke vezane za održavanje obiteljskih okupljanja i vjenčanja. Predložili smo neke mjere Nacionalnom stožeru.”

 

Papa kritizirao ‘virus bolesne ekonomije’

13:49 – Papa Franjo kritizirao je u srijedu „virus bolesne ekonomije”, u kojoj prevladavaju društvene nejednakosti, posvetivši svoju tradicionalnu audijenciju, kao i prošli tjedan, pandemiji koronavirusa. „Pandemija je naglasila i pogoršala društvene probleme, napose nejednakost”, konstatirao je sa žaljenjem Papa, navevši kao primjer to što neki mogu raditi i školovati se na daljinu putem interneta a drugi ne mogu. „Neke moćne zemlje mogu izdavati novac kako bi se suočile s krizom, a za druge to znači podizanje hipoteke na njihovu budućnost”, upozorio je Franjo, dodajući da u njegovim mislima posebno mjesto uvijek imaju djeca koja „umiru od gladi” i „nemaju pravo na školu”.


Njemačka produljila upozorenja za putovanja u preko 160 zemalja

13:38 – Njemačka je do sredine rujna produljila upozorenje za putovanje u preko 160 zemalja svijeta, priopćeno je nakon sastanka njemačke vlade u srijedu u Berlinu. Upozorenje se odnosi na gotovo sve zemlje izvan Europske unije a izdano je još sredinom ožujka i isprva produljeno do sredine lipnja pa zatim do kraja kolovoza. Sredinom rujna vlada bi trebala ponovno raspravljati o produljenju zabrane. Upozorenje ne predstavlja zabranu ali ima značenje u slučaju da putnici traže povrat novca u slučaju bukiranog putovanja.

Popis zemalja se ne poklapa s listom rizičnih područja glede epidemiološke situacije. Tako se upozorenje odnosi na Tajland u kojem je epidemiološka situacija povoljna ali je zabranjen ulazak za državljane Njemačke. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn istodobno je branio djelomično ukidanje besplatnih testova za osobe koje se u Njemačku vraćaju iz epidemiološki rizičnih područja. „Laboratorijski kapaciteti nisu neograničeni“, rekao je Spahn nakon sastanka kabineta.

Posljednjih dana broj testova se udvostručio na gotovo 900.000. Besplatni testovi su stajali na raspolaganju svim povratnicima iz rizičnih područja koji su obvezni testirati se ali i ostalima koji se vraćaju iz inozemstva bez obzira na to jesu li boravili u rizičnom području ili ne. Testove je moguće obaviti na svim graničnim prijelazima te većim prometnim čvorištima. Ministri zdravlja njemačkih saveznih pokrajina su početkom tjedna donijeli odluku o ponovnom naplaćivanju testova te uvođenju obavezne dvotjedne karantene za one koji dolaze iz rizičnih područja.


Načelnica Lobora u izolaciji

13:36 – Načelnica Lobora Ljubica Jembrih i njezina obitelj nalaze se u izolaciji, nakon što je utvrđeno da je bila u kontaktu s pozitivnom osobom koja je u ponedjeljak testirana na koronavirus u inozemstvu, javlja Zagorje.com. Ta je osoba tamo i ostala te nema simptoma i osjeća se dobro. “I ja se osjećam dobro, nemam nikakvih simptoma, nadam se da će tako ostati. Situacija u Loboru je pod kontrolom epidemiološke službe i Stožera. Ostanimo svi odgovorni i ne širimo paniku”, poručila je Jembrih.


Novih 283 slučaja koronavirusa u BiH

13:06 – Nova 283 slučaja zaraze koronavirusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini u kojoj smrtnost od ovoga virusa čini tri posto po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka. Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području Federacije BiH testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2. Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim županijama osim u Bosansko-podrinjskoj. Najveći broj zaraženih osoba je iz Sarajevske županije.

Istodobno u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe. Najviše ih je s područja Banja Luke. U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od covida-19, a u Federaciji BiH je takvih sedam ishoda. Od pojave koronavirusa u BiH je zaraženo 18.609 osoba, te zabilježen 571 smrtni slučaj. Imunolog Jasenko Karamehić izjavio je kako je trenutačni postotak smrtnosti od koronavirusa niži od svjetskog, ali je lošiji od susjednih zemalja. U BiH smrtnost od koronavirusa iznosi tri posto, dok je svjetski prosjek 3,43. Po riječima imunologa Karamehića BiH se nalazi iza Srbije u kojoj je smrtnost 2,27 posto, Hrvatskoj 2,08 posto i Crnoj Gori 1,91 posto. “Ti brojevi su razmjereno dobri za BiH, što znači da se držimo pod nadzorom jer ima i onih kojima je taj broj između pet i deset”, rekao je imunolog Jasenko Karamehić za portal Klix.


Pet novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:00 – U protekla 24 sata evidentirano je 5 osoba zaraženih koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje, Gornja Stubica, Krapina, Lobor, Hum na Sutli), dok je ozdravila 1 osoba (Zlatar). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Devet novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:58 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 26.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 394 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više, a šest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 123 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 260 osoba, a 11 ih je preminulo, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Sedam novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

12:29 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da županija i dalje bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. U ovom trenutku od pristiglih nalaza testiranih osoba potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom covid-19, odnosno ukupno 26 aktivna slučaja. Riječ je o dvije osobe iz đurđevačkog i pet osoba s koprivničkog područja. Epidemiološkom obradom utvrđeno je kako su novooboljele osobe razvile simptome nakon povratka s ljetovanja ili je riječ o obiteljskim kontaktima ranije zaraženih osoba. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a trenutno se 95 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji. Unazad nekoliko dana policijski službenici nadzirali su poštivanje mjera samoizolacije, te u 47 nadzora nije utvrđeno kršenje mjere, priopćio je stožer civilne zaštite županije.


138 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:18 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 814 obrađenih testova danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Hvara 1, Imotskog 10, Kaštela 3, Makarske 8, Omiša 3, Sinja 12, Solina 8, Trogira 3, Vrgorca 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Runovića 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 2 osobe. Od 138 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 43 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 29 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 4 osobe se nalaze u karanteni.


11 novozaraženih u Zadarskoj županiji

12:09 – Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Četvero novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje iz grada Nina, a po jedan iz gradova Benkovac i Biograd te općina Bibinje, Ražanac te Sveti Filip i Jakov. U samoizolaciji je 425 osoba, nadzor je istekao za njih 5910, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 266 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Pet novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:06 – Od ukupno 195 pristiglih nalaza, u Karlovačkoj županiji je 5 novooboljelih osoba. Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri osobe su kontakti već oboljelih osoba, a jedna osoba je bila asimptomatska. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 165 osoba i trenutno imamo 42 aktivna slučaja. U OB Karlovac hospitalizirane su 4 osobe. U samoizolaciji se nalaze 172 osobe.


U Sloveniji 36 novozaraženih koronavirusom

11:49 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1439 osoba, te potvrđeno 36 novih zaraza, 15 više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja,  objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru. Najviše novozaraženih je u Ljubljani, Grosuplju i Šentjurju (po 3), a tri su importirana slučaja. Trenutno je hospitalizirano 20 osoba koje se liječe od covida-19, ali nijedna ne treba intenzivno liječenje. Aktivnih slučajeva zaraze je 419, prema podacima ministarstva zdravstva. Od početka epidemije u Sloveniji je od 152.144 testiranih do sada potvrđena zaraza kod njih 2722, a umrlo je 133 među oboljelima. O stanju epidemije i mjerama potrebnim za početak školske godine koja počinje za tjedan dana u srijedu popodne će raspravljati uži kabinet, dok će epidemiolozi iz vladina stručnog tima objaviti informacije vezane uz stanje s covidom-19 u susjednim zemljama, objavili su slovenski mediji.


Zaražen radnik u Belupovoj tvornici u Koprivnici

11:43 – Zaposlenik koprivničke farmaceutske tvrtke Belupo zaražen je koronavirusom, neslužbeno su danici.hr potvrdili dobro upućeni izvori iz kompanije, prenosi ePodravina. S obzirom na stroge mjere zaštite i automatizirane procese u Belupovoj tvornici lijekova, zaraženi radnik nije ostvario previše kontakata, no cijeli je tjedan dolazio na posao. “Bio je u kontaktu s jednim kolegom u pogonu, ali s obzirom da su koristili potpunu zaštitu, nitko iz tvornice ne ide u samoizolaciju. No, zato idu kućni kontakti”, rekla je glavna županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla. Pogon će se temeljito dezinficirati, a proizvodnja neće stajati.


Stožer se obraća javnosti u 14 sati

11:27 – Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH održati danas, 26. kolovoza, u 14 sati, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova RH, ulaz: Savska cesta 39, Zagreb.


Troje novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:21 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, jedna osoba iz Vinkovaca, jedna osoba iz Lovasa i jedna osoba iz Županje), a dvije osobe su preminule u KBC Osijek. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 592, od kojih su 496 osoba izliječene, a ukupno je 11 preminulih osoba. Trenutno su u ovoj županiji 22 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.


67 novozaraženih u Zagrebu

11:16 – U Gradu Zagrebu od 1000 testiranih uzoraka, 67 pozitivnih. 24 su kontakti novooboljelih, 18 s godišnjih odmora u Makarskoj, Vodicama, Novalji, Visu, a 5 uvoz iz BiH.


Beroš: ‘Brojke nisu najbolje’

11:02 – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas uoči sjednice užeg kabineta Vlade da brojke zaraženih koronavirusom danas nisu najbolje, veće su nego jučer kada je bilo 219 novooboljelih, a imamo nova žarišta u Splitu. “U kontaktu sam s epidemiolozima, dobro je da, na tragu naših ranijih dogovora, Županijski stožer predlaže nove mjere koje će biti primjerene. Od osnovne je važnosti da oni na terenu imaju informaciju od jučer do danas koja su to nova žarišta jer se pojavljuju nova, između ostalo fitness centri, teretane…”, rekao je Beroš novinarima. Beroš je kazao da prije užeg kabineta Vlade ide kod premijera Andreja Plenkovića jer sve što se događa zahtijeva brzu reakciju.


13 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:48 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu 8 osoba je s područja grada Slavonskog Broda, 2 osobe su s područja općine Garčin te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 335, dok je broj aktivnih slučajeva 121 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba, a nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. I dalje se značajno povećava broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi 719 osoba (98 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalaze 2 pozitivne osobe u samoizolaciji.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, a na prijedlog Stožera CZ Brodsko-posavske županije, nacionalni Stožer CZ jučer je donio „Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije“. Navedenom Odlukom broj osoba na svadbenim svečanostima u Brodsko-posavskoj županiji ograničen je na najviše 50 osoba u narednih 14 dana, a Odluka se primjenjuje od 31. kolovoza 2020. godine.


Troje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:26 – Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od covida-19. Oboljele osobe s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. Ukupno su oboljele 53 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 18 aktivnih slučajeva, 34 osobe su izliječene te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 28 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Pomoćnica ministra graditeljstva pozitivna na koronavirus

10:25 – Nakon obavljenog testiranja na COVID-19/Sars-CoV-2, utvrđeno je kako je pomoćnica ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine doc.dr.sc. Maja Marija Nahod pozitivna na koronavirus, izvijestili su iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. “Pomoćnica Nahod dobrog je zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom, a svoje obaveze nastavit će obavljati od kuće u samoizolaciji. Epidemiolozima su dani podaci o njenim bliskim kontaktima, među kojima su i ministar Darko Horvat, državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir te još 1 službenik Ministarstva i 2 djelatnika APN-a. Iz tog se razloga testiranju podvrgnuo i ministar Horvat čiji je nalaz negativan, no po preporuci epidemiologa ostat će u samoizolaciji te ponoviti test za pet dana. Također, u samoizolaciji se nalazi i državni tajnik Uhlir, čiji će nalaz biti poznat tijekom današnjeg dana”, stoji u priopćenju


Zaražene dvije medicinske sestre u imotskom Domu zdravlja

10:12 – Dvije medicinske sestre u županijskom Domu zdravlja u Imotskom pozitivne su na koronavirus, dok se deset djelatnika iz drugih ispostava nalazi u samoizolaciji, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe. Dvije medicinske sestre pozitivne na Covid-19 zarazile su se izvan zdravstvene ustanove u kojoj rade, a od ostalih zaposlenika Doma zdravlja još ih je deset u samoizolaciji u ispostavama Hvar, Split i Imotski, rekao je Rađa. Riječ je, dodao je o pet timova na čija su mjesta poslali zamjene. “Ništa nije ni dramatično, ni specijalno”, izjavio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja. Neslužbeno se doznaje da zaraženih ima i među koncesionarima, te da se navodno radi o dvojici stomatologa koji nisu zaposlenici Doma. Rađa je rekao da u sklopu Doma zdravlja radi 30 posto privatnih koncesionara, no za njih nema podatke jer nisu njihovi zaposlenici.


Jednokratna novčana potpora za obitelji pogođene koronavirusom

9:53 – Zaklada “Hrvatska za djecu” pozvala je danas obitelji pogođene Covidom-19 da se prijave za primanje jednokratne novčane potpore u iznosu od 3250 kuna za obitelji s jednim djetetom te uvećanu za 500 kuna za svako iduće dijete. Kako je priopćeno iz Zaklade, potpora je ostvariva u slučaju kada je zbog nezaposlenosti članova obitelji uzrokovane pandemijom koronavirusa jedno ili više djece izloženo riziku od siromaštva, ekonomskoj nestabilnosti, zdravstvenim rizicima ili rizicima odgojne, obrazovne, socijalne i kulturne isključenosti.


Sedam novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

9:48 – Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo- Donji Miholjac. Mjera samoizolacije jučer je određena za 34 kontakata novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 315 osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Policija je u 49 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi.


U Istri je osam novozaraženih

9:38 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba. U 3 slučaja radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt s već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada. Strani državljanin (Republika Austrija), testiran radi administrativnih potreba, potvrđen je kao pozitivan. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 81 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 256 osoba.


Pada broj novozaraženih u SAD-u

9:19 – U Sjedinjenim Državama pada broj novozaraženih koronavirusom, djelomično i zbog nošenja maski, ali covid-19 i nadalje odnosi gotovo tisuću žrtava dnevno u toj zemlji, pišu danas američki mediji. Protekla dva tjedna registriralo se dnevno 43.000 novih slučajeva što je pad od 21 posto u odnosu na početak kolovoza, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Međutim, istovremeno se obavlja i manje testova. Početkom kolovoza provodilo se oko 820.000 testova na dan, sada ih je oko 690.000. Broj umrlih s početka mjeseca također je u padu.

Po Sveučilištu John Hopkins, u SAD-u je 5,78 milijuna zaraženih, a umrlo je više od 178.400 ljudi. Iako SAD, Indija i Brazil i dalje imaju najveći broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu, aktualni trend pada je ohrabrujući. “To su vrlo optimistične vijesti”, ocjenjuje Monica Gandhi, stručnjakinja za zarazne bolesti na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu, koja ističe da je to rezultat većeg razumijevanja širenja virusa, rasprostranjenijeg nošenja maski i mogućeg povećanja razine imuniteta. “Nadamo se da će svi ti čimbenici doprinijeti da se uspostavi kontrola nad virusom u ovoj zemlji koja je zaista teško pogođena pandemijom”, kaže Gandhi, a prenosi Glas Amerike.


Francusku bi mogao pogoditi drugi val zaraze u studenom?

9:18 – Drugi val koronavirusa mogao bi pogoditi Francusku u studenom, rekao je danas lokalnim medijima vladin savjetnik, dok je Marseille postrožio mjere u borbi protiv zaraze. “Postoje strahovi od drugog vala u studenom”, rekao je danas televiziji France 2 profesor Jean-François Delfraissy, koji predvodi znanstveno vijeće koje savjetuje vladu po pitanju pandemije. Vlasti u Marseilleu rekle su kasno u utorak da će barovi i restorani imati kraće radno vrijeme, te su također proširili obavezno nošenje maski u lučkom gradu na jugu od 26. kolovoza do 30. rujna. Prema novim mjerama, barovi i restorani u Marseilleu morat će biti zatvoreni između 11 navečer i 6 ujutro, dok su prije mogli ostati otvoreni do normalnog vremena zatvaranja u ponoć ili 1 ujutro.

Nošenje maski bit će odsad obavezno i na otvorenim javim prostorima u svim dijelovima grada, dok je ranije bilo obavezno samo u nekim područjima. Francuska ima sedmu najveću stopu smrtnosti od covida-19 na svijetu, a vlada pomno prati brojke da vidi jesu li potrebne nove mjere ili karantena. Francusko ministarstvo zdravstva prijavilo je 3304 novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak, što je znatno manje od dnevnih stopa prošli tjedan. Broj smrti u Francuskoj od covida-19 iznosi 30.544, uključujući i 16 novih u posljednja 24 sata. Zaraženih je ukupno od početka pandemije gotovo 286.000.


Osam novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:56 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Tri osobe su s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze.


Sedam novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

8:21 – Danas u Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih osoba. Svi su kontakti predhodno zaraženih osoba. Četiri osobe su ozdravile. Dnevni broj testiranja je oko 600 uzoraka, javlja HRT.


32 slučaja je aktivno u Požeško-slavonskoj županiji

8:19 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 32 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 30 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 234 osobe, a ukupno je testirano 5256 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 133 uzorka, od kojih su 4 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


U Turskoj rekordan broj oboljelih, vlada uvodi mjere

8:15 – Novi slučajevi koronavirusa u Turskoj skočili su u utorak na svoju najvišu razinu od sredine lipnja, s 1502 nova slučaja, pokazali su podaci ministarstva zdravstva, zbog čega je vlada primorana uvesti mjere. Ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je na Twitteru da su 24 osobe umrle od covida-19, zbog čega je broj smrtnih slučajeva porastao na 6163. Dnevni slučajevi bili su posljednji put ovako visoki 15. lipnja – dva tjedna nakon što je Turska ukinula djelomičnu karantenu – kad je zemlja imala 1592 slučaja. Kao odgovor na porast slučajeva, predsjednik Tayyip Erdogan najavio je da sve državne institucije mogu sada uvesti “fleksibilne radne metode”, poput rada izvan ureda ili u smjenama, prema predsjedničkoj uredbi objavljenoj u srijedu. Cilj nove uredbe je “smanjiti širenja covida-19 u našoj zemlji”. Ranije, ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da zabranjuje određene događaje i proslave u 14 provincija, uključujući i u glavnom gradu Ankari, kako bi se zaustavilo širenje virusa. U objavi je rečeno da će u 14 provincija vjenčanja biti dopuštena na maksimalno jedan sat, te da su zabranjene bilo kakve svadbene svečanosti, proslave ili zabave.


Sjeverna Koreja ima problema s kontrolom ulaska koronavirusa

7:01 – Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio koronavirus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA. Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vrijeme pandemije koja pojačava pritisak na sjevernokorejsko gospodarstvo, teško pogođeno nedavnim zatvaranjem granica i poplavama. Na sastanku su analizirani “neki problemi u državnom kriznom režimu sprečavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva zloćudnog virusa”, objavila je u priopćenju državna agencija.

Sjeverna Koreja nije izvijestila ni o jednom potvrđenom slučaju zaraze novim koronavirusom ali Kim je u srpnju kazao da “bi se moglo reći da je (virus) ušao” u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu nakon što je jedan muškarac pokazao simptome Covida 19. Muškarac je testiran a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost koronavirusa, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Nakon tri tjedna ograničenja su ukinuta.

Na sastanku politbiroa razgovaralo se i o hitnim mjerama koje bi trebale spriječiti da tajfun Bavi prouzroči ljudske žrtve i štetu na usjevima. Bavi bi trebao stići u Sjevernu Koreju sljedećih dana a zbog jakih kiša i poplava strahuje se za opskrbu hranom. Radnička stranka najavila je za sljedeću godinu kongres na kojem bi trebala biti donesena odluka o novoj “petoljetki” budući da se kasni s ostvarenjem zacrtanog cilja o poboljšanju stanja u gospodarstvu i podizanju životnog standarda.


Capak tvrdi da bi cjepivo moglo biti dostupno početkom sljedeće godine

7:00 – Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je jučer za Dnevnik HTV-a kako je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u ovom trenutku šest cjepiva u trećoj fazi kliničkih ispitivanja. “Njihova registracija nije vjerojatna prije Nove godine. Početkom sljedeće godine možemo očekivati regularno i registrirano cjepivo. Hrvatska je napravila sve da na vrijeme rezerviramo to cjepivo skupa s drugim članicama Europske unije, poznato je da smo rezervirali milijun i pol doza za građane”, zaključio je Capak, javlja HRT.

Govoreći o radu kafića i lokala, Capak je rekao kako se u ovom trenutku ne kažnjava jer smatraju da je represija zadnja mjera koju treba upotrijebiti. “Mislimo da je puno pametnije da idemo s edukacijom, uvjeravanjem, s apelima prema svima onima koji bi trebali promijeniti svoje ponašanje. U ovom trenutku nemamo ni osnove da kažnjavamo te kafiće koji krše mjere, ali naravno da takva mogućnost postoji. Ukoliko se to nastavi i neće se reagirati na naše apele, onda uvijek postoji mogućnost represije”, rekao je Capak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari