IPAK, NE RADITE TO

Stali ste na ‘sva četiri’ pored pekarnice? Evo kada ne morate platiti ‘pauka’

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Premještanje nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila obavlja se prema nalogu komunalnih redara, policije ili korisnika

”Pauk” je specijalno vozilo kojim se obavlja premještanje nepropisno parkiranih vozila.

Naime, služba premještanja i blokiranja vozila u svom radu koristi specijalizirana vozila za premještanje nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila.

Premještanje nepropisno zaustavljenih ili  parkiranih vozila obavlja se prema nalogu:

 • prometnog redara
 • komunalnog redara
 • policijskog službenika
 • na zahtjev korisnika

Cjenik premještanja vozila

 • Premještanje osobnih automobila do 1500 kg mase praznog vozila, motocikla i mopeda 500 kn
 • Premještanje osobnih automobila preko 1500 kg mase praznog vozila 800 kn
 • Započeta radnja premještanja – dolazak specijalnog vozila “pauk” 25 kn
 • Premještanje kamp-vozila i teretnih vozila do 2,5 t nosivosti na deponij 2.400 kn
 • Uporaba dizalice 500 kn
 • Premještanje i prijenos strojeva, vozila ili drugih specijaliziranih tereta izvan područja Grada Zagreba 500+6,00/km
 • Čuvanje vozila i prikolica po danu 50 kn
 • Naručeno dežurstvo ili zadržavanje specijalnog vozila “pauk” po jednom satu 500 kn
 • Čuvanje kamp-prikolica mjesečno 500 kn
 • Čuvanje kamiona i autobusa po danu 120 kn
 • Premještanje autobusa, teretnih vozila nosivnosti preko 2,5 t i prikolica 4.000 kn
 • Zadržavanje lisica za blokadu na teretnom vozilu ili autobusu po danu 50 kn
 • Blokada/deblokada teretnih motornih vozila nosivosti preko 1,5 t, autobusa, priklj. vozila i radnog stroja 600 kn
 • Premještanje vozila s područja Grada Zagreba na reciklažu 150 kn.

Sva nepropisno parkirana vozila premještaju se na deponij koji se nalazi na lokaciji:
Servisna cesta Istok II, Zagrebački velesajam, istaknuto je na stranicama Zagrebparkinga.

No, niste dužni platiti troškove započetog premještanja vozila ako ne budu ispunjena kumulativno dva uvjeta. Oba uvjeta moraju biti ispunjena!

Pazite, čak i ako je policijski službenik izdao naredbu o premještanju vozila, a ”pauk” nije još stigao na mjesto gdje se nalazi vozilo – nema naplate troškova premještanja vozila, štoviše nema ni troškova započetog premještanja vozila.

Stignete li, dakle, prije ”pauka”! Troška nema!

Sudska praksa potvrdila je to u niz svojih odluka. Primjerice Županjski sud u Karlovcu u presudi Gž-5/2016-2 od 25. travnja 2016. jasno je navedeno:

”premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo ”pauk” došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano pa sve dok specijalno vozilo ‘pauk’ ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta …. za djelovanje predmnijeve započetog premještanja potrebno je ispunjenje dva kumulativna uvjeta i to postojanje izdanog naloga za premještanje i dolazak specijalnog vozila ‘pauk’ na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno … Obzirom da priloženom fotografijom tužitelj nije dokazao da je specijalno vozilo ‘pauk’ došlo na mjesto nepropisno parkiranog vozila tuženika, nisu ispunjeni zakonski uvjeti djelovanja predmnijeve započetog premještanja a time i obveze vlasnika na plaćanje 50 posto naknade troškova premještanja vozila”.

Nekoliko je momenata od ključnog značaja: jeste stigli prije ili ste stigli prije nego je ”pauk” odnio vozilo, odnosno jeste lu u trećem slučaju stigli nakon što je stvar posve krenula po zlu tj. nakon što je vozilo već ”pauk”  odvezao.

Znači ako samo malo zakasnite ali još uvijek stignete prije nego ”pauk” natovaren vašim vozilom napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta, plaćate 50 posto iznosa. Točnije, vlasnik odnosno korisnik vozila za koje je određeno da se premjesti, plaća 50 posto naknade radi troškova dolaska specijalnog vozila ”pauk” kada je započeto premještanje vozila, a premještanje nije obaljeno.

Premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok specijalno vozilo ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta, piše Revija HAK.

Uglavnom, može se, ali je svakako bolje parkirati auto na za to propisanim mjestima zbog sigurnosit prometa i financija. (vijesti.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari