GDJE SMO U ODNOSU NA DRUGE?

STANJE U EUROPI: Slovenci u lockdownu, Talijani u izvanrednom stanju, a Austrijanci ne mogu nigdje bez testa…

Foto: Twitter/J.L.

Strože epidemiološke mjere propisane gotovo u svim zemljama Europe, ono su ono po čemu će se, između ostalog, pamtiti ovogodišnji Uskršnji blagdani.

Dok se ‘uživa’ u pravilima što ih je propisao naš Stožer civilne zaštite, vrijedi baciti pogled na već važeće propise diljem Europe tek da znamo je li nam ‘bolje’, ili ‘gore’ nego ostatku stanovništva Starog kontinenta, pišu Vijesti.hr

Laički rečeno, bolje nam je nego Slovencima. Slovenija je, naime, tik pred Uskrs praktički ušla u novi lockdown. Slovenci su otpočeli 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi do 11. travnja. Zabranjeno je kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs, kada će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji.

Najveći dio javne administracije uvodi rad od kuće, koji je, preporučen i državnim poduzećima te privatnim poslodavcima. Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom. Javni prijevoz prometovati će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane. Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

U Srbiji je nešto više ‘slobode’, a zatvoreni ostaju ugostiteljski objekti, kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i trgovački centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture mogu raditi do 21 sat, a svi ostali objekti do 20 sati. Pojačan je i inspekcijski nadzor poštivanja mjera, primjerice poštivanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta.

Stroge su mjere na snazi i u Bosni i Hercegovini. U najvećem dijelu zemlje na snazi je zabrana rada velikih tržnih centara, ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima, pišu Vijesti.hr

Zatvorene i trgovine, svi se vesele frizerima

Poseban pandemijski režim za uskrsnih blagdana čeka i Austrijance.

U istočnoj Austriji zatvorene su sve trgovine, osim prehrambenih, od 1. do 6. travnja. Uskrsni praznici će se se u trima provincijama produljiti s jednog na dva tjedna, ili će se drugi tjedan nastava odvijati na daljinu, a učenici prije povratka u školu moraju imati negativan test. Zaposlenici koji ne mogu raditi od kuće moraju se testirati jednom tjedno, a negativan PCR test moraju imati i svi koji se vrate na posao nakon 7. travnja. Dobra vijest za austrijski puk je za 7. travnja planirano otvaranje frizerskih salona. No, i za odlazak frizeru Austrijancima će trebati negativan test.

Strogost, odnosno popuštanje strogih epidemioloških mjera u Mađarskoj ovisi o broju cijepljenih. Mađarska je nakon Malte cijepila najviše u Europskoj uniji i to 1,7 milijuna ljudi, a Mađarska je i zemlja u kojoj će mjere ograničenja biti ublažene kad bude cijepljeno 2,5 milijuna ljudi. Očekuje se da će normalizacija uslijediti najranije 12. ili 19. travnja.

Produljeno izvanredno stanje

Talijanska Vlada uredbom je produljila izvanredno krizno stanje na cijelom nacionalnom teritoriju i to do 30. travnja 2021. Na snazi je obveza nošenja maske na otvorenom te zabrane kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro.

U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske, osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura. Italija je podijeljena na 3 zone: crvenu u kojoj je visoki epidemiološki rizik i strože mjere, narančastu srednjeg epidemiološkog rizika i žutu s nižim epidemiološki rizikom. Bijela zona je Regija-otok Sardinija. Tijekom Uskršnjih blagdana na cijelom nacionalnom teritoriju, osim u bijelim zonama, bit će na snazi mjere “crvene zone”. U te dane mogućnost odlaska u posjete bit će moguća isključivo jednom dnevno od 5 do 22 sati.

U Francuskoj raste broj departmana u kojima je ograničeno kretanje. U njih 19 uključujući Pariz i parišku regiju, kretanje je ograničeno na 10 kilometara. Postrožene su kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Na snazi je zabrana putovanja između regija, a broj učenika u razredima srednjih škola je prepolovljen. Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljuju kod mladih uslijed zatvaranja.

Belgija, reklo bi se, zagovara ‘bezkontaktno’ življenje. Tjedan dana prije uskrsnih blagdana zatvorene su kole i uvedena zabrana za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, u z izuzetak medicinskog osoblja. Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju. Takav režim je na snazi do 19. travnja, pišu Vijesti.hr

U Poljskoj stroge mjere čak i u crkvama

Poljska je zatvorila dječje vrtiće i jaslice, kozmetičke salone, velike dućane s namještajem, željezarije i trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice, baš kao i kozmetičke i frizerske salone.

Broj sudionika ograničen je i na vjerskim događanjima. U crkvama je dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15. Poljska vlada apelirala je na Poljake da ne sudjeluju u velikim obiteljskim okupljanjima tijekom predstojećih uskrsnih blagdana.

U Njemačkoj je velik broj onih koji traže i koji su tražili tvrdi lockdownu za vrijeme Uskrsa. Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je, međutim, planove o potpunom zatvaranju od 1. do 6. travnja. Neke nove mjere očekuju se od 12. travnja. Do tada ako ste recimo kanili u Berlin, treba znati da su tamo na javnim mjestima obavezne zaštitne maske FFP2, pišu Vijesti.hr

Njemačkom stanovništvu se pak preporučuje svođenje kontakata izvan obitelji na apsolutni minimum, propisuje da broj osoba koje se privatno mogu sastati može biti najviše pet iz dva različita kućanstva, noćenja unutra države, noćenja unutra države su moguća samo za neodgodive ali ne i za turističke svrhe…

Irska je dugo uistinu bila ‘zelena oaza’ što se Covida tiče, da bi i tamo na snagu stupile epidemiološke mjere najstrože razine. Nošenje maski obavezano je gotovo svuda, a nenošenje se ozbiljno kažnjava novčanom kaznom do 2500 eura i/ili kaznom zatvora do šest mjeseci, odnosno plaćanjem novčane kazne u iznosu od 80 eura na mjestu učinjenog prekršaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari