Stigla velika promjena vremena, upaljena upozorenja: Moguće i do pola metra snijega, prijete poplave i tuča!

Izvor: HAK. Montaža: Net.hr

Pred nama je vremenski dinamičan tjedan. Snijega će biti u gorskim predjelima i idućih dana, dok će u nizinama temperatura opet malo rasti uz južinu

Ljubitelji zime i snijega ovoga se tjedna imaju čemu nadati i veseliti. Genovska ciklona koja će se u utorak premještati preko Hrvatske povući će i nešto hladniji zrak pa će već idućih sati, a osobito u noći na ponedjeljak, kiša prelaziti u susnježicu i snijeg,  javlja Danas.hr RTL-a.

Najviše snijega očekuje se u gorju, 40 do 50 centimetara. Jedan, dva do desetak centimetara snijega pokrit će i središnju Hrvatsku, a snijega će biti i za sanjkanje, osobito u gorju.

Pred nama je vremenski dinamičan tjedan. Snijega će biti u gorskim predjelima i idućih dana, dok će u nizinama temperatura opet malo rasti uz južinu.

U utorak i srijedu očekuje se povremena kiša, a od četvrtka slijedi novi pad temperature i ponovno snijeg, ovoga puta moguć i ozbiljniji u nizinama.

Obilne kiše na Jadranu, moguće poplave i tuča

Promjena vremena zahvatit će i Jadran gdje se već od utorka očekuju problemi, osobito u pomorskom prometu, s jakim i olujnim jugom, oštrom pa i lebićem. Uz to, moguća je i ciklonalna plima pa je izgledno da se niže rive nađu pod morem.

Bit će i obilne kiše, izraženih pljuskova, u kojima će lokalno pasti i stotinjak litara pa su do petka moguće urbane i bujične poplave, ponegdje i tuča.

Južina će popustiti tek u četvrtak, ali vjetrovite prilike nastavljaju se i dalje. Zapuhat će jaka i olujna bura i donijeti dašak zime sve do obale.

DHMZ izdao je narančasta upozorenja za gospićku i splitsku regiju.

Problemi u prometu u Sloveniji

Velik dio Slovenije noćas su zahvatile obilne snježne padaline koje su uzrokovale probleme u prometu.

Zbog snijega i proklizavanja kamiona zatvorene su primorska autocesta i dio ljubljanske obilaznice, a na mnogim slovenskim cestama snijeg se zadržao na kolnicima.

Iz Prometno-informativnog centra (PIC) upozoravaju i na mjestimičnu poledicu.

Za Sloveniju obavezna zimska oprema

Za sav promet zatvorena je primorska autocesta između Vrhnika i Logatca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smjera Vrtojbe prema Kopru. Zatvorena je i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani, javlja N1.

PIC također upozorava da je promet na cestama usporen. Vozače pozivaju da na put kreću ranije nego inače i to samo s obveznom zimskom opremom. Upozoravaju da ponegdje u Sloveniji magla na prometnicama jako smanjuje vidljivost.

Cesta preko prijevoja Vršič zatvorena je za sav promet. Zabrana je za prikolice i poluprikolice na cesti Col – Ajdovščina. Ceste s austrijske strane prijevoja Ljubelj i Korensko sedlo prohodne su samo za osobna vozila s lancima, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari