HITNA AKCIJA

Video | Stigli detalji spašavanja djevojčice prevezene Black Hawkom HRZ-a. Nije sve funkcioniralo kako treba?

Uspješno je završena operacija osmogodišnje djevojčice koja je hitno prevezena iz Dubrovnika u Zagreb uz pomoć pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prvi put u ovakvom spašavanju sudjelovao je Black Hawk, a zašto nije dignuta hitna helikopterska služba?

Osmogodišnja djevojčica u subotu prijepodne primljena je u dubrovačku bolnicu kao hitan pacijent u pedijatrijsku ambulantu. Liječnici su procijenili da mora za Zagreb pa je organiziran helikopterski prijevoz.

“Imamo informaciju da je jučer u poslijepodnevnim satima u bolnici Rebro izvršen žurni operativni zahvat i da je sve pošlo u redu”, poručio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić za RTL Danas.hr.

Prvi put je zbog problema sa žučnim putevima i abdominalnim sustavom, operirana još kao beba. U subotu joj se zdravstveno stanje zakompliciralo pa je liječnicama trebala pomoć.

“Prvi put je Black Hawkom i zaista evo to je možda neophodno. Tu se nalazimo gdje se nalazimo i potrebna nam je pomoć 24 sata od strane Hrvatske vojske. Mi imao jedan do dva ovakva transporta mjesečno ne samo djece nego i odraslih”, dodaje Bekić.

Posada 395. eskadrile transportnih helikoptera, koju čine četiri člana, poletjela je na poziv Operativnog centra civilne zaštite iz vojarne u Divuljama do bolnice u Dubrovniku. Ondje su preuzeli djevojčicu, koja je potom iz Divulja do Zagreba prebačena helikopterom Black Hawk. Pilot je poručio kako je za njega osjećaj da se letom nekom pomogne vrjedniji od svakog sata naleta.

Nije sve funckioniralo kako treba

“Ovaj primjer je zaista pokazao koliko je korisno imati takve helikoptere koji će prevesti pacijente u tim kratkim minutama. Jer znamo da su to manje od minute koje će značiti život ili smrt ovo što smo sada vidjeli kako je organiziran prijevoz tako bi sve trebalo funkcionirati”, naglašava predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić.

Ali nije sve funkcioniralo kako treba, kažu u Udruzi Help.

“Iznenađeni smo da je vojska morala doći i raditi taj posao, jer u 2016. postoji policijski helikopter koji radi HEMS slučajeve. To je pitanje koje se nameće samo od sebe, a čini se da helikopteri HEMS-a nisu pozvani koji rade u Hrvatskoj od kraja trećeg mjeseca”, upozorava predsjednik udruge HELP Mladen Tureček.

Osim u iznimnim situacijama, oni lete po danu, a po noći helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Jučer to nije bio slučaj pa je pacijentica jednim transportom išla do Divulja drugim do Plesa, trećim do bolnice.

“Sva ta situacija pokazuje da još nije sazrela i da još na pravi način ne radi Hitna helikopterska služba ne funkcionira kako bi trebala”, smatra Tureček.

Djevojčica koje je bila u životnoj opasnosti je spašena uz pomoć liječnika, ali i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su pozvani u pomoć. Zašto bez njih nisu mogli i funkcionira li Hitna helikopterska služba u potpunosti, za RTL iz Ministarstva zdravstva su odgovorili:

“Prema Mreži hitne medicine i sanitetskog prijevoza, svaki županijski zavod za hitnu medicinu ima ugovoren tim pripravnosti koji u slučaju hitnog stanja izlazi na teren i zbrinjava hitnog pacijenta te u suradnji s medicinskom prijavno-dojavnom jedinicom osigurava njegov prijevoz do bolnice. Za prijevoz do bolnice na raspolaganju su brze brodice pomorske hitne medicinske službe, helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za dnevne intervencije te helikopter Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) za noćne intervencije.

Od uvođenja HHMS-a do sada obavljeno 147 uspješnih intervencija

Prema zahtjevima propisanim u Dokumentaciji o javnoj nabavi i Ugovoru o uslugama, HHMS baze i ustroj postavljeni su tako da helikopter iz svake baze vozi do nadležnog KBC-a te je puna operativnost usluga za dnevne operacije HHMS-a ostvarena 30. ožujka za sve četiri HHMS baze – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. S druge strane, noćne operacije HHMS-a iz baza Split i Rijeka započet će 1. srpnja ove godine što je u skladu s ugovorenim rokom. Do tada, u skladu sa Sporazumom između Ministarstva zdravstva i MORH-a, helikopteri MORH-a iz baza Divulje i otoka Krka na raspolaganju su hitnoj medicinskoj službi za noćne intervencije.

Dodatno, uz HHMS baze novoustrojenog HHMS-a, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je na snazi Sporazum između Ministarstva zdravstva, MUP-a i Dubrovačko-neretvanske županije prema kojem Dubrovačko-neretvanska županija ima na raspolaganju MUP-ov helikopter s medicinskim timom u bazi Dubrovnik za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza tijekom cijele godine.

Od uvođenja HHMS-a do sada je obavljeno ukupno 147 uspješnih intervencija te je identificirano dodatnih 100 mjesta za slijetanje helikoptera na otocima i udaljenim područjima što je u skladu s dobrim praksama drugih država članica EU-a s naglaskom na kvalitetu usluge kao i geografsku pokrivenost cijelog teritorija u okviru standarda zlatnog sata.

Stoga, HHMS kao strateški projekt Vlade u vrijednosti od 62,5 milijuna eura potkrepljuje svoju vrijednost u sveobuhvatnom pružanju hitne medicinske pomoći uključujući najvažnije – spašavanje života građana i posjetitelja Hrvatske”, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari