'IZGLEDA DA SMO ZABORAVLJENI'

Stijo (60) još uvijek čeka kontejner, a život mu ovisi o mehaničkom srcu: ‘Od potresa ga nemam gdje puniti’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Kod susjede Zlate drži uređaj za punjenje s dvije od ukupno četiri baterije 

Kako prenose Vijesti.hr, svakim danom ljudi s područja Banovine otkrivaju s kakvim se tegobama nose gotovo mjesec dana. Među onima koji više ne smiju kročiti u svoje kuće je i teško bolestan Stijo Mišković (60).

Na samom rubu grada živi sa suprugom Marom u Popovači u Ulici Čupora Moslavačkih. Točnije, preživljava jer u kuću ne može.

“Točno prije 10 dana iz Općine su obećali da će nam dodijeliti kontejner u koji bismo se preselili. Kuća nam je stradala u potresu i određena je za rušenje. Statičari su bili 6. siječnja i dan kasnije dodijelili su našem domu crvenu naljepnicu. Od tada čekamo neko rješenje, ali izgleda da smo zaboravljeni”, tihim glasom govori Mišković za 24 sata.

Priča kako je jednom nestalo i struje, što mu je bio dodatan stres

Pored brojnih zdravstvenih tegoba njegov život ovisi o mehaničkom srcu. Naime, Stijo ili Mijo, kako ga zovu prijatelji, lani je početkom listopada na KBC-u Rebro dobio mehaničko srce jer njegovo je, kako kaže, sasvim “out”. Stijo mehaničko srce vrijedno 100 tisuća eura nosi u torbi, no baterije nema gdje puniti jer je ostao bez doma, kako prenose Vijesti.hr.

Svaku noć, kaže, ide na spavanje u podrum zajedno s aparatom koji mu život znači. Od potresa 29. prosinca ne nosi pidžamu.

Spava odjeven u strahu od novog podrhtavanja koje bi moglo dokrajčiti objekte koje je načeo lanjski potres. Deseci naknadnih potresa, koji su uobičajeni nakon najjačeg udara, ulijevaju strah u kosti tamošnjem stanovništvu.

Priroda je nepredvidiva pa svako drhtanje tla za njih je dodatno upozorenje i shvaćanje koliko su nemoćni u takvim nenadanim situacijama. Stijo se, uz sve to, mora brinuti da mu srce bude “napunjeno”. Priča kako je jednom nestalo i struje, što mu je bio dodatan stres.

Kako mehaničko srce radi na baterije koje se moraju puniti i jako su osjetljive na napon, pa uređaj za punjenje s dvije od ukupno četiri baterije drži kod susjede Zlate Betz (72).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari