STIMULIRANJE STUDENATA NA HR-NAČIN: Zbog dekanove nagrade mora platiti 5 tisuća kuna poreza

Foto: Ilustracija

Majka tvrdi kako će, zbog čitave situacije, morati fakultetu vratiti 2 tisuće kuna kako ne bi platila trostruko više

Jedna Splićanka, majka studentice koja pohađa visokoobrazovnu ustanovu u Splitu, za Slobodnu Dalmaciju je ispričala kako država, osim što stimulira izvrsnost u obrazovanju, kažnjava. Majka, koja konstantira kako se više isplati gurati dijete u nogomet nego prema knjizi, ispričala je kako je njena kći svaku godinu studija završila s prosjekom 5.0, zbog čega je zaslužila stipendiju Splitskog sveučilišta u iznosu od 800 kuna, a prošle godine ju je obradovala dekanova nagrada i svota od 2 tisuće kuna kojom se stimuliraju najbolji studenti.

No, problemi su krenuli kada je njena majka dobila porezno rješenje koje ju je šokiralo. “U njemu je stajalo kako državi moram vratiti više od 5000 kuna, i to s osnova osobnog odbitka djeteta koje nije smjelo primiti dekanovu nagradu! Naime, kćerku sam prijavila kao poreznu olakšicu, a ona, u godini dana, ne smije “zaraditi” više od 13.000 kuna. Taj smo limit, zbog stipendija i primljene dekanove nagrade, prešli za nekih osamdesetak kuna i ja sad trebam platiti više od pet tisuća!

Prošle je godine, međutim, zakonodavac tu granicu pomaknuo na 15.000 kuna, no takvo se pravilo primjenjuje tek od ove godine. Ono što je mene najviše razljutilo jest to što država ne prepoznaje izvrsnost u učenju, za razliku od izvrsnosti u sportu. Naime, sportske nagrade su izuzete od oporezivanja, kako stoji u Pravilniku o porezu na dohodak, za razliku od ovih u znanosti i obrazovanju. Izvrsnost u učenju ovaj Pravilnik, drugim riječima, ne prepoznaje…

Drugim riječima, ako nečije dijete trenira badminton i osvoji medalju na nekom prvenstvu, te dobije nagradu u iznosu od 5000 kuna, to se ne oporezuje. Nije mi namjera minorizirati bilo čije uspjehe, ali država, na žalost, to čini budući da dekanove nagrade oporezuje”, ispričala je majka za Slobodnu Dalmaciju.

Majka tvrdi kako će, zbog čitave situacije, morati fakultetu vratiti 2 tisuće kuna kako ne bi platila trostruko više. Fakultet je spreman izići u susret njenoj kćeri, te su i sami zbunjeni nastalom situacijom. Iz porezne nisu dali konkretan odgovor zašto Pravilnikom o porezu na dohodak nisu, kao porezna olakšica, predviđene nagrade za izvrsnost u učenju za razliku od ostalih sportskih nagrada.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari