Stiže nam 5G mreža: Saznajte koje se promjene spremaju u urbanim, a koje u ruralnim područjima

Ključna prednost je smanjivanje latencije, odnosno vremena potrebnog da podatak stigne na svoje odredište

S novom godinom dolaze i nove tehnološke mogućnosti. Stiže 5G internetska mreža koja će uvelike nadmašiti brzinu prijenosa podataka 4G mreže. Nova mreža će osim brzine omogućiti i brži razvoj umjetne inteligencije, povećanje sigurnosti u prometu, snažniju industriju, kvalitetnije obrazovanje te efikasniji rad.

Osnovna brzina nove mreže trebala bi dosezati više od jednog Gbps prilikom downloada, uz mogućnost spajanja velikog broja uređaja na području jednog kvadratnog kilometra, što će rezultirati novom dimenzijom Interneta stvari, piše Večernji list.

Ključna prednost je smanjivanje latencije, odnosno vremena potrebnog da podatak stigne na svoje odredište. Latencija će se novom mrežom smanjiti na nekoliko milisekundi, naspram 20 milisekundi karakterističnih za 4G mrežu.

Velike su to vijesti za, primjerice, gaming industriju te razvoj VR tehnologije, no koristi će imati i područje medicine. Kirurzi će korištenjem robotskih ruku operacije moći izvoditi sa udaljenih lokacija, što bi u nekim trenucima moglo biti ključno za spas nečijeg života.

Akcijski plan za Europu donijela je Europska unija sa ciljem pokrivanja svih važnih prometnih pravaca i gradskih područja 5G mrežom do 2025. godine.

U nekim je europskim zemljama omogućeno eksperimentalno i komercijalno korištenje 5G mreže, dok je u drugima završen proces dodjele radiofrekvencijskog spektra, što je preduvjet za uspostavu nove mreže.

Radiofrekvencijski spektar od 700 MHz koristit će se u ruralnim područjima i na moru jer frekvencija nižeg spektra ima znatno veći domet u usporedbi s onima višeg spektra.

U Hrvatskoj su interes za uključenjem u ovu inicijativu izrazili Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka, a u posljednje vrijeme sve se više spominje i Dubrovnik kao prvi hrvatski 5G grad, piše Večernji list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari