VREMENSKA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ

Stiže nam četvrti ovogodišnji toplinski val? Pogledajte što nas čeka na riječkom području

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog frontalnih sustava koji se nalaze zapadnije i južnije, do naših krajeva dolazi više vlage što u ovakvim, ljetnim uvjetima, pogoduje nestabilnostima. Uz to, stiže i izražena afrička vrućina i prašina. Počinje četvrti ovogodišnji toplinski val!

Oglas

DO KRAJA DANA

Nakon tople i tropske noći, uz jugozapadnjak na kopnu i na udare jako jugo na sjevernom i srednjem Jadranu, temperature će brzo rasti. Uz povećanu naoblaku, na moru, moguć je poneki pljusak ili malo kiše. Ništa manje neugodno neće biti ni poslijepodne. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će biti vrlo vruće, osobito oko 16 sati kad će se mjeriti i najviša temperatura- oko 33 °C. Uz to, puhat će na udare jak jugozapadnjak. Uz umjerenu opasnost od vrućine, svakako imajte na umu da bi popodne moglo pljusnuti, lokalno na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom, pišu Vijesti.hr

Uz sparinu i vrućinu, u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će temperature porasti i do 35 °C, postoji i vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak na zapadu i jugu regije. Puhat će uglavnom slab do umjeren jugozapadnjak i isto tako donositi ugodu. Umjereno do jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu Dalmacije te prolazno povećana naoblaka, koja će djelovati kao poklopac na ovih vrućih 32 do 35 °C, djelovat će neugodno i potencijalno opasno za osjetljiviju populaciju. Najtopliji dio zemlje sutra će biti Dalmatinska zagora. Jugo slabi krajem dana.

Sutra su popodne na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru izgledni su lokalni pljuskovi, a uz obalu mogući i neverini. No, jugo će uz obalu i na otvorenom moru slabjeti, kao i jugozapadnjak u gorju. Temperatura će biti slična današnjoj- oko 32 °C, svježije samo u Gorskom kotaru.

DO KRAJA TJEDNA

Nestabilno će na zapadu kopna i sjevernom Jadranu biti i u utorak. Moguće su izraženije nevere i jači grmljavinski pljuskovi. Od srijede pa prema kraju tjedna sunčano i vedro. Pritom raste opasnost od toplinskog vala zbog sve izraženije vrućine i niza toplih noći. Temperature će nerijetko ići danju do 36 °C, a uz tropske noći neće biti ugode. Vjetar će sredinom tjedna vjerojatno sasvim oslabjeti, pa će biti još nepodnošljivije.

PREPORUKA

S novim tjednom počinje razdoblje visokih dnevnih temperatura, ali i noćnih, u kojima ćemo se teško rashladiti i odmoriti. Ne podcjenjujte ni lokalne nevere sutra na zapadu, kao ni valove koje će generirati jugo!

Exit mobile version