PREGOVORI U TIJEKU

Stiže novi zakon o radu: Evo što će se točno mijenjati za one koji rade od kuće

Foto: Unsplash

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine.

Večernji list piše da se neće ići na izmjene postojećeg Zakona o radu, nego će se izraditi novi moderniji zakon u koji će se ugraditi novosti koje su se pojavile kod rada na daljinu, rada na izdvojenome mjestu, dopunskog rada te platformskog rada koji je dosta popularan, prenose Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

Sindikalist Krešimir Sever je u razgovoru s novinarima kazao da je bilo problema kad je riječ o dosadašnjoj praksi rada od kuće. Radnici su, kaže, jednostrano upućeni na rad od kuće, neki se žale da su im poslodavci skidali dane godišnjeg odmora, nisu priznavali troškove, nije se poštovalo radno vrijeme i očekivalo se od radnika da je stalno raspoloživ za posao.

“Previše se ispreplelo privatno i radno, zato to treba regulirati”, kazao je Sever.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari