STIŽE OŠTRA ZIMA: Očekuje se snijeg, a temperature padaju do -20

Drenova (Ada Bertić)

Na Jadranu valja upozoriti na dvije stvari – to su olujna i orkanska bura te niske temperature. Jutarnje temperature u ponedjeljak i utorak u gorskom području spuštat će se ispod -15, ponegdje moguće i ispod -20

Nakon izražene južine, pri kojoj je temperatura na kopnu dosezala do za siječanj gotovo nevjerojatnih 17, 18 stupnjeva, ponovno nam stiže zahladnjenje, ovaj put i jače nego što smo imali početkom godine.

Sa sjevera nam sutra stiže određena količina hladnog zraka, uslijed koje će doći do formiranja ciklone u Jadranu. Ona će nastaviti povlačiti hladan zrak sa sjeveroistoka kontinenta prema našem području, tako da nas čeka velik pad temperatura, i jutarnjih i dnevnih. Osjetno zahladnjenje počinje od subote.

Ako usporedimo temperature koje smo mjerili početkom ovog tjedna i one koje ćemo mjeriti početkom idućeg, ponegdje će razlika biti i veća od 20 stupnjeva!

Osobito niske bit će, naravno, jutarnje temperature koje će se u ponedjeljak i utorak u gorskom području, spuštati ispod -15, ponegdje moguće i ispod -20! U nizinama će se one približavati vrijednosti od -10, dok danju uopće neće prelaziti nulu.

Što se tiče snijega, bit će ga, ali u nizinama neće puno pasti. Ovaj tjedan vjerojatno samo do 5 centimetara, a sljedeći tjedan zasada ‘izgleda’ prilično suho.

U Gorskom kotaru i Lici situacija će biti nešto bolja za snijegoljupce, a nešto lošija za one koji ne vole čistiti snijeg. Stvorit će se novi pokrivač, debeo od 10 do 20 centimetara.

Na Jadranu valja upozoriti na dvije stvari – to su olujna i orkanska bura te niske temperature. Upravo će kombinacija tih dvaju faktora činiti iznimno hladan osjećaj, pa je potrebna dobra zaštita u vidu tople odjeće i dobrih vjetrovki. Treba naglasiti da će se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana noćna i jutarnja temperatura spuštati ispod nule tako da bi trebalo zaštitit biljke od mraza te cijevi koje prolaze iznad zemlje.

U svakom slučaju, zima se vraća, ništa neuobičajeno za doba godine, no zbog naglog prijelaza iz južine i topline na hladan vjetar i debele minuse potrebno je pravodobno upozorenje.

Nikola Vikić Topić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari