Stiže promjena vremena: doznajte kad će i gdje kiša, a kad olujna bura!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Pogoršanje će nas podsjetiti da je jesen i kalendarski sve bliže

Za nama je sunčan i ugodan vikend koji je, vjerujem, svima napunio baterije. Temperatura je većinom bila između 25 i 30 °C, a kiše ni kapi! Dobra vijest za sve suncoljupce jest da će i u tjednu u koji smo danas zakoračili biti još sunca i vedrine, no stiže nam i jedno kraće pogoršanje koje će nas podsjetiti da je jesen i kalendarski sve bliže.

SUTRA

I utorak počinje sunčano, no jutro će posvuda biti malo toplije nego današnje, bez magle, što je znak da se bliži pogoršanje vremena. Tako će najniža temperatura na kopnu biti oko 14 °C, a na obali oko 20 °C. Najviša poslijepodnevna temperatura bit će između 25 i 29 °C, no osjećat će se sparina u zraku.

Na moru će zapuhati slabo do umjereno jugo, a na kopnu prvo jugozapadnjak, a kasnije sjeverac. Na Jadranu tijekom cijeloga dana ostaje pretežno sunčano te suho uz umjerenu naoblaku, dok će u unutrašnjosti u drugom dijelu utorka biti sve nestabilnije, i već će biti jasno da se nešto kuha u atmosferi zbog sve veće količine oblaka. Pri tome raste mogućnost za pljuskove s grmljavinom, osobito u središnjoj Hrvatskoj, oko Varaždina, Krapine, Koprivnice, Zagreba i Karlovca, a kasnije i oko Siska.

Zato, ako živite u tim krajevima, neka vas ne zavara jutarnje sunce, poslijepodne pri povratku iz škole ili s posla mogao bi vas oprati pljusak! Ipak, veća mogućnost za kišu i pljuskove je navečer, iza 19 sati!

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na obali će u srijedu okrenuti na buru. Bit će promjenjivo oblačno, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, češće na sjevernom dijelu. Temperatura će u Dalmaciji biti 25, 26 °C, dok će na sjeveru već biti osjetno niža nego posljednjih dana, oko 20 °C, a posebno će taj svježiji osjećaj pojačavati bura.

U četvrtak će na sjevernom Jadranu već biti sunčano, dok u Dalmaciji ostaje promjenjivo, češće uz pljuskove nego dan ranije. Ujutro će bura još malo ojačati, pa su mogući olujni, ponegdje čak i orkanski udari. Temperatura će se još spustiti, na vrijednosti od 20 do 23 °C. I u petak će još puhati jaka bura, duž cijele će obale biti pretežno vedro. U subotu bura slabi, a sunčano vrijeme ostaje, pa će ponovno biti malo ugodnije i toplije.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Srijeda će na kopnu početi još pomalo promjenjivo, uz dosta oblaka, ponegdje i malo kiše ili poneki pljusak, osobito u ranim jutarnjim satima. Poslijepodne sve manje kiše, no bit će prilično svježe, 10-ak stupnjeva hladnije nego u utorak.

U četvrtak se pripremite na jedno svježe jutro, no već će biti više sunca, a mogućnost za poneki izolirani pljusak sve je manja. Od petka do nedjelje još stabilnije, uz manje oblaka i više sunca. Ipak, jutra će biti hladna, osobito u subotu, dok će danju temperatura blago rasti, pa će u najtoplijem dijelu dana dosezati vrijednosti oko 20 °C.

U SVAKOM SLUČAJU…

…pred nama je tjedan s mnogo sunčanih sati. Istina je, stiže pogoršanje uz kišu i zahladnjenje, ali pljuskovi će biti brzoprolazni i kratkog vijeka, a kao podsjetnik će ostaviti samo nešto niže temperature, na obali i jaku buru.

Na kopnu i sjevernom Jadranu najveća vjerojatnost za kišu je od utorka poslijepodne do sredine srijede, a u Dalmaciji u četvrtak ujutro. Nekima će na moru više zasmetati jaka i olujna bura, najjača u četvrtak. Uz to, najhladniji dan na kopnu će biti srijeda, a na obali četvrtak.

Pred vikend nam se već vraća sunce, a s njim i blagi porast temperature, no one će svejedno biti osjetno niže nego temperature koje mjerimo posljednjih dana… Još vremenskih detalja i zanimljivosti donosimo vam svaki dan u našim prognozama u već poznatim terminima, na RTL-u te na našoj FB i Instagram stranici – pratite nas!
Nikola Vikić Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari