PROGNOZA VREMENA

Stiže promjena vremena: Tlak pada, jugo jača, stiže nevrijeme!

Foto: Riportal.hr

Već u ponedjeljak i osobito u utorak bit će kiše. Bit će mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, no u utorak će na Jadranu puhati silovita bura

I dok će temperatura zraka u utorak prilično “pasti”, što se mnogima, napose na kopnu, baš i neće dopasti, atmosferski tlak zraka naglo će porasti! Stoga će već od srijede biti stabilnije, te ponovno posvuda sunčanije i toplije, ali uz promjenljivu naoblaku još poneke lokacije mogu povremeno dobiti manje kišne “porcije”.

Novu meteorološku situaciju prokomentirala je u svome stilu i Dunja Mazocco Drvar!

Evo njezine prognoze:

Novo zahladnjenje i kiša poklapa se s najzanimljivijom fazom popuštanja mjera protiv novog virusa u kojoj nam je ponovno dozvoljeno družiti se, trenirati, sjesti u kafić …

Možda ste i pomislili da je to peh, ali odmah ću vas razuvjeriti. Potvrdu imam u meteo statistici, radi se o takozvanim Ledenim svecima. To su oni likovi s čudnim imenima, trojica glavnih i jedan u rezervi, čija je zadaća da nam upropaste svibanjske građevinske i poljoprivredne radove, sportska natjecanja, roštilje, krizme, pričesti, vjenčanja i slično. Slijedi ih ledena dama koja redovito dolazi u kontrolu obavljenog posla. Njihova su imena znatno simpatičnija od onoga čime se bave, to su redom Mamercije, Pankracije, Servacije i Bonifacije, a dama čiji je spomendan 15. svibnja zvala se Sofija. Inače, ovo se razdoblje naziva još i glogovom zimom, a podrijetlo tog je naziva sasvim jasno.

Za razliku od svete Kate i nekih drugih razvikanih meteo svetaca, ova ekipa zaista zna svoj posao. Prema podacima za Zagreb, unazad 70 godina zahladnjenje je između 11. i 15. svibnja nastupilo 33 puta, skoro svake druge godine. Posebno je zanimljivo to da se u eri globalnog zatopljenja, u posljednjim desetljećima, ova svibanjska zahladnjenja pojavljuju sve češće pa se tako od 2000. do 2019. godine čak 14 puta aktivirao najmanje jedan od ovih petero svibanjskih negativaca. Najžešće smo zahladnjenje imali baš prošle godine kad je na svetu Sofiju u Zagrebu izmjereno samo 8,3 °C, 15 i pol stupnjeva manje nego tri dana ranije.

Ova će godina još pojačati tu statistiku, vjerojatnost aktiviranja Ledenih svetaca raste na čak 71 posto. Sutra pravo predfrontalno vrijeme, snažna južina!

Meteoropati i kronični bolesnici osjećat će da se sprema promjena, biometeorolozi upozoravaju na nesanicu, nervozu i slabiju koncentraciju te jačanje tegoba kod kroničnih bolesnika. Tlak pada već od petka, sutra će se spustiti na relativno niskih 1003 hPa.

Ponedjeljak će biti djelomice sunčan, a najviše će oblaka biti na riječkom području gdje će pasti i najviše kiše. Uz riječko područje, kišu će sutra dobiti i Istra i Gorski kotar, a moguća je i na karlovačkom i krapinskom području. Bit će vrlo vjetrovito, još izraženije nego danas, u unutrašnjosti će sredinom dana biti olujnih udara jugozapadnjaka, a na srednjem i južnom Jadranu puhat će vrlo jako jugo. Temperatura u većem dijelu zemlje slična današnjoj, na istoku i do 29 °C. U kišnim zapadnim područjima ipak za nijansu svježije.

Zahladnjenje nam ovoga puta donosi Pankracije. Glavnina kiše očekuje se u prvom dijelu utorka, past će između 10 i 60 litara po četvornom metru. Nakon pojačanjog jugozapadnjaka zapuhat će naglo snažan sjeverac, slijedi zahladnjenje. Temperatura će ujutro još biti razmjerno visoka, oko 15 °C, poslijepodne većinom ispod 10. U utorak do kraja dana smirivanje, idućih dana još uvijek dosta oblaka, ali većinom suho. Temperatura u postupnom blagom porastu.

I na moru slično, iako će pad temperature biti znatno slabije izražen, a kiša i bura očekuju se uglavnom samo na sjevernom Jadranu. Već od srijede opet vrijeme po jugu, djelomice sunčano i postupno sve toplije. Prema kraju ovoga tjedna već i prva pojava ljetnih temperatura, znatno ranije nego prošle godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari