PROMJENLJIVO!

STIŽE PROMJENA VREMENA: U kratkom razdoblju i bura i kiša – a možda i snijeg!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj bi trebalo danas doći do novog pogoršanja vremena, pa već noćas treba računati na kišu

Iako je duž obale pretežno vedro, veći dio unutrašnjosti i jutros prekrivaju niski oblaci i magla, iz kojih povremeno pada slaba rosulja. Dijelovi unutrašnjosti danas će ostati tmurni, dok će uz obalu sunca biti u izobilju. Ipak, na jutrošnjoj satelitskoj snimci jasno se vidi hladna fronta, kako nam se približava sa sjeverozapada, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević u svojoj vremenskoj prognozi.

Tijekom noći će zapuhati bura, najprije pod Velebitom, sutra i duž cijele obale. Vjetar će sutra biti na udare orkanske snage, osobito u podvelebitskom dijelu, stoga računajte na probleme u prometu. Sutra će biti hladnije, a nakon što se oblaci raziđu, čeka nas hladno jutro i u subotu i u nedjelju, od -5 do 0, u unutrašnjosti i planinskim područjima, a od 4 do 6, uz obalu, na otocima, oko 10.

Prognoza DHMZ-a

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), sunčana razdoblja uglavnom u gorskim predjelima, moguće i na istoku zemlje. Navečer i u noći u sjevernim krajevima ponegdje kiša. Vjetar uglavnom slab, u Podunavlju i Baranji ponegdje umjeren jugoistočni. U noći će na sjeveru zapuhati sjeverac, a na sjevernom Jadranu bura.

Mokri i skliski kolnici

Kolnici su jutros mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, a mogući su odroni, javio je Hrvatski autoklub (HAK) koji vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o duljim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Podsjeća se vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno. (net.hr)

Video dana: