UTJECAJ HLADNOĆE

Stiže veliko zahlađenje! Agrometerolozi savjetuju: Zaštite bilje od hladnoće!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovog tjedna i kišovitih dana, od četvrtka 11. veljače, slijedi nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena, o čemu smo već pisali u prognozi vremena za cijeli tjedan. 

U četvrtak, s odmicanjem ciklone preko Hrvatske na istok Europe i jačanjem anticiklone nad sjevernom i srednjom Europom, u naše će krajeve prodrijeti vrlo hladan zrak sa sjevera kontinenta, piše Istramet.

Iako tako hladno vrijeme u kopnenim krajevima nije u veljači rijetkost, na Jadranu jest, pa je stoga i utjecaj hladnoće zamjetno veći, posebice kada puše bura. Savjetuje se stoga u negrijanim prostorima osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanja ne bi došlo do pucanja cijevi.

Agrometeorolozi pak savjetuju neophodnu zaštitu bilja od hladnoće, osobito onih kod kojih je krenula vegetacija zbog topline iz prethodnog razdoblja. Također preporučaju povrće na otvorenom prekriti zaštitnim folijama, a staklenike, plastenike i klijališta zatvoriti i zagrijavati. Mlade voćke posađene u jesen treba dodatno zaštititi.

Životinjama treba osigurati dodatnu količinu hrane i odmrzavati pitku vodu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari