NA KREDARICI

STIŽE ZIMA! Snijeg zabijelio Sloveniju, za dijelove Hrvatske izdan najviši stupanj upozorenja!

Idi na originalni članak
Foto: Screenshot/RTL

I u Hrvatskoj će biti jake kiše, a opasno vrijeme očekuje se duž cijele obale

Oglas

Kiša je u višem gorju u Sloveniji počela danas prelaziti u snijeg. Kamere na Kredarici, slovenskoj planini od 2515 metara, snimile su snježni pokrivač, objavili su na stranici meteo.si.

Kako donosi slovenska meteorološka služba ARSO, utjecaj mediteranske ciklone na vrijeme u Sloveniji danas će ponovno pojačati. Budući da će se središte ciklone u popodnevnim satima kretati iznad središnje Italije i centralnog Jadrana iznad sjevernog Jadrana, zbog velikih razlika u zračnom tlaku, vjetar iznad nas znatno će ojačati, a padavine će ponovno pojačati.

Oni će biti prilično ravnomjerno raspoređeni, bez ekstremnih pljuskova, ali i dalje relativno intenzivni. Budući da će kiša padati na već natopljeno tlo, protok kišnice će biti brži.

Za period od četvrtka popodne do petka ujutro izdana su dva narančasta upozorenja – prva se odnosi na očekivano snažno nevrijeme uz vjetar jačine uragana u Vipavskoj dolini, a drugo se odnosi na ukupnu količinu padavina na području središnje i jugoistočne Slovenije.

Budući da će zahladiti, granica snježnih padavina u planinskom svijetu sjeverne Slovenije spustit će se na visinu od oko 1300 m, a u visokim planinama (iznad oko 2000 m) padat će oko četvrt metra snijega uglavnom na području Julijskih Alpa.

I za Hrvatsku su izdana upozorenja i na pojedinim dijelovi popaljeni crveni meteoalarmi s najvišim stupnjem upozorenja.

Kako donosi Državni hidrometeorološki zavod, pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega gdje su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, većinom između 12 i 17, u Dalmaciji od 18 do 23 °C.

Crveni meteoalarmi popaljeni su za Istru, Primorsko-goransku, Ličku županiju te cijelu Dalmaciju. Očekuju se obilne kiše uz moguće bujične poplave, piše Net.hr.

Exit mobile version