Video |Stižu besplatni obroci za 300.000 učenika! Ali – kakvi će biti, hoće li se dostavljati ili pripremati?

Idi na originalni članak
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Početkom drugog polugodišta u škole stižu besplatni obroci za više od 300 tisuća učenika – odlučila je Vlada i osigurala pola milijarde kuna. Sjajna vijest, no kakav će to obrok biti, hoće li se dostavljati ili pripremati u školi, tko će moći zaposliti kuharicu?

Oglas

Svakodnevno pripremaju obroke za 370 učenika. Početak drugog polugodišta znači i 160 obroka više jer pravo na besplatan školski obrok imat će svi učenici.

Ideju pozdravljaju, ali pitanja je mnogo- tko će obroke pripremati, dijeliti, gdje će učenici jesti?, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

“Znači li to zapošljavanje novih osoba u kuhinji jer ih ionako ima premalo. Ako se svi učenici hrane vjerojatno ćemo morati veliki odmor podijeliti u dva dijela, da jedni jedu prije, drugi kasnije. Htio bih na vrijeme znati da na vrijeme sve organiziramo”, govori ravnatelj OŠ Milan Langa u Bregani Igor Matijašić.

Za besplatan obrok Vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti, kuhani ili ne, ovisi o uvjetima koje imaju škole.

“I nama koji imamo kuhinje i blagovaonice broj djece koja jedu obrok u školama povećava se i samim time treba nam više prostora, opreme i kuhara. Vjerujem da će u uputama stajati da škole mogu angažirati vanjske poslužitelje koji će dovoziti hranu u škole”, govori predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

Iz ministarstva poručuju sredstva su osigurana, a o zapošljavanju dodatnog osoblja kažu-

“Neke škole nemaju kuhinju pa neće trebati kuhara nego radnika za podjelu hrane. Ako se procijeni da na broj učenika nema potrebe za dodatnim zapošljavanjem neće se zaposliti, a ako potrebe ima odobrit će se odmah”, kazao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Dodaje, organizacija je na osnivačima- gradovima i županijama. Prvi sastanak su održali.

U Osječko-baranjskoj županiji osnovnoškolci besplatan obrok imaju već 5 godina- poručuju sada problema neće biti.

“Ako smo znali za 5 kuna kuhati, za 10 ćemo još bolje, raznovrsnije i kvalitetnije. Naša sredstva će ostati u obrazovanju jer su potrebe velike, usmjerit ćemo ih za izgradnju Prve gimnazije u Osijeku”, kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul.

U Zagrebu uvjeravaju sve će biti spremno na vrijeme.

“Ravnatelji će u kratkom periodu dobiti poziv s prijedlogom pitanja da vidimo kakve su njihove potrebe i nakon toga sudjelovati u izradi modela”, kazao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Modeli će se razlikovati od grada do grada, od škole do škole.

“Kod nas su marende 12 kuna, država će sufinancirati 10 kuna, a ove dvije kune ćemo mi platiti za 600 djece po socijalnom programu, a ostali će plaćati tih minimalnih 2 kune, dakle 40 kuna mjesečno”, istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Kuhani ili mliječni, pripremljeni u školi ili dostavljeni kako god bilo besplatni obroci na stolu moraju biti za nešto više od mjesec dana, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Exit mobile version