Video | Stižu besplatni obroci za 300.000 učenika! Ali – kakvi će biti, hoće li se dostavljati ili pripremati?

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Početkom drugog polugodišta u škole stižu besplatni obroci za više od 300 tisuća učenika – odlučila je Vlada i osigurala pola milijarde kuna. Sjajna vijest, no kakav će to obrok biti, hoće li se dostavljati ili pripremati u školi, tko će moći zaposliti kuharicu?

Svakodnevno pripremaju obroke za 370 učenika. Početak drugog polugodišta znači i 160 obroka više jer pravo na besplatan školski obrok imat će svi učenici.

Ideju pozdravljaju, ali pitanja je mnogo- tko će obroke pripremati, dijeliti, gdje će učenici jesti?, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

“Znači li to zapošljavanje novih osoba u kuhinji jer ih ionako ima premalo. Ako se svi učenici hrane vjerojatno ćemo morati veliki odmor podijeliti u dva dijela, da jedni jedu prije, drugi kasnije. Htio bih na vrijeme znati da na vrijeme sve organiziramo”, govori ravnatelj OŠ Milan Langa u Bregani Igor Matijašić.

Za besplatan obrok Vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti, kuhani ili ne, ovisi o uvjetima koje imaju škole.

“I nama koji imamo kuhinje i blagovaonice broj djece koja jedu obrok u školama povećava se i samim time treba nam više prostora, opreme i kuhara. Vjerujem da će u uputama stajati da škole mogu angažirati vanjske poslužitelje koji će dovoziti hranu u škole”, govori predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

Iz ministarstva poručuju sredstva su osigurana, a o zapošljavanju dodatnog osoblja kažu-

“Neke škole nemaju kuhinju pa neće trebati kuhara nego radnika za podjelu hrane. Ako se procijeni da na broj učenika nema potrebe za dodatnim zapošljavanjem neće se zaposliti, a ako potrebe ima odobrit će se odmah”, kazao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Dodaje, organizacija je na osnivačima- gradovima i županijama. Prvi sastanak su održali.

U Osječko-baranjskoj županiji osnovnoškolci besplatan obrok imaju već 5 godina- poručuju sada problema neće biti.

“Ako smo znali za 5 kuna kuhati, za 10 ćemo još bolje, raznovrsnije i kvalitetnije. Naša sredstva će ostati u obrazovanju jer su potrebe velike, usmjerit ćemo ih za izgradnju Prve gimnazije u Osijeku”, kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul.

U Zagrebu uvjeravaju sve će biti spremno na vrijeme.

“Ravnatelji će u kratkom periodu dobiti poziv s prijedlogom pitanja da vidimo kakve su njihove potrebe i nakon toga sudjelovati u izradi modela”, kazao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Modeli će se razlikovati od grada do grada, od škole do škole.

“Kod nas su marende 12 kuna, država će sufinancirati 10 kuna, a ove dvije kune ćemo mi platiti za 600 djece po socijalnom programu, a ostali će plaćati tih minimalnih 2 kune, dakle 40 kuna mjesečno”, istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Kuhani ili mliječni, pripremljeni u školi ili dostavljeni kako god bilo besplatni obroci na stolu moraju biti za nešto više od mjesec dana, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari