STIŽU NIŽE CIJENE ROAMINGA: Za devet dana telefoniranje, surfanje i SMS-anje unutar EU postaje jeftinije

Od sljedeće subote na području cijele Europske unije pojeftinjuje roaming usluga i to za gotovo četiri puta. Cijene telefoniranja će tako ovisiti o nacionalnoj tarifi koju je odabrao korisnik

Za devet dana telefoniranje, surfanje i sms-anje unutar EU postaje jeftinije.

“Korisnici će plaćati cijenu na način da će im se na postojeću cijenu koju bi plaćali da su na hrvatskom teritoriju, u domaćoj mreži, dodavati dodatak”, pojasnio je Andro Marčev iz HAKOM-a.

Na odlazne pozive građani će sada plaćati naknadu od 10 lipa, na dolazne od 47, na sms 18, a na internet – 47 lipa.

Ipak, pojeftinjenje neće biti jednako za sve budući da se više ne plaća jedinstvena cijena, već sve ovisi o tome kakvu tarifu koristite.

“Netko tko uopće ne plaća poziv odnosno ima u svom paketu besplatne minute, on samo plaća dodatak, dok netko drugi ima određenu cijenu i na nju se daje dodatak”, kaže Marčev.

Budući da Hrvati ionako nemaju previše novca za putovanje, većinu ova novost i ne zanima previše.

No, dok je pojeftinjnje dobro za građane, loše je za proračun. Osobito u turističkoj sezoni.

“Telekomunikacijske usluge su, pogotovo dok su te cijene bile veće, bile jedna ozbiljna izvozna grana. Danas operatori, ali i državni proračun imaju znatno manje prihode od toga”, objasnio je sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura.

Hrvatska je stoga jedna od zemalja koje su lobirale da se roaming naknada ukine tek iduće godine u lipnju. Do tada se mora regulirati i sprečavanje zlouporabe. Hrvatski telekom operateri na pojeftinjenje su već reagirali ponudom novih tarifa.
Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari