TRI VELIKE NOVOSTI

Stižu novi uvjeti obračuna potrošnje električne energije! HEP najavio promjene za 1.43 milijuna kućanstava

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Ove promjene su vrlo pozitivne za kupce. One su pokušaj uvođenja reda’

Hrvatska elektroprivreda na pozitivan je način promijenila uvjete obračuna potrošnje električne energije kućanstvima – bez obzira na opskrbljivača, prenosi Energetika-net. Kupci bi trebali biti obaviješteni o toj informaciji letkom uz idući obračun.

Promjene se tiču 2.35 milijuna obračunskih mjernih mjesta u stambenim jedinicama, odnosno 1.43 milijuna kućanstava u kojima netko stalno stanuje, prema Popisu stanovništva, prenose RTL Vijesti.

Odluka će vrijediti za sve kupce koji su na akontacijskom sustavu obračuna električne energije, dakle, ne očitavaju sami svoju potrošnju i ne plaćaju u skladu s njom.

Riječ je o tri velike novosti – koje su vrlo pozitivne za kupce! Uz redovni obračun, kupci će dobivati akontacije koje nisu za svaki mjesec jednake, te akontacije neće dospijevati na naplatu u istom mjesecu, a kupci će moći i promijeniti model obračuna.

Kupci s polugodišnjim obračunskim razdobljem od sada će uz redovni obračun zaprimati pet mjesečnih novčanih obveza s dospijećem petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Do sada je HEP slao šest akontacija koje su se morale platiti u tekućem mjesecu potrošnje, do 15. u mjesecu. To znači da kupci koji imaju iskazano dugovanje po obračunu za prethodno razdoblje više neće morati vršiti dvoje uplate u istom, prvom mjesecu idućeg obračunskog razdoblja, što je zbunjivalo mnoge.

Novost je i iznos akontacija, koje neće biti uvijek istog iznosa, kao do sada, do obračuna.

Iznosi akontacija bit će različiti po mjesecima unutar polugodišnjeg obračunskog razdoblja, a njihov ukupan zbroj temeljen je na potrošnji adekvatnog prethodnog polugodišnjeg obračunskog razdoblja, kao i do sada, objašnjavaju u HEP-u. Dakle, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim “obrocima”.

Novost je i da svaki kupac može zatražiti promjenu modela razdjele potrošnje i/ili iznosa akontacija kod svog opskrbljivača. Postoje tri modela – opći, sezonski i linearni.

“Ove promjene su vrlo pozitivne za kupce. One su pokušaj uvođenja reda, adresiranja činjenica da glavnina kupaca još nema pametna brojila, kojima bi plaćali precizno prema potrošnji”, objasnio je energetski savjetnik Nenad Kurtović.

Kazuje kako su do sada kupci bili vrlo zbunjeni sa šest akontacijskih rata i obračunom, jer su u istom mjesecu trebali platiti i obračun i akontaciju za iduće obračunsko razdoblje – a sada to više neće biti tako.

“Vidim da ove promjene stimuliraju samoočitanje potrošnje kao optimum, jer kupac tada ne mora platiti niti naknadu za obračun i to je pozitivno”, kaže Kurtović.

Kupci će, tako ubuduće plaćati puno bliže onome što zaista i troše, a priče o tome da se kroz akontacije “kreditira” HEP ili neki drugi opskrbljivač postat će – bespredmetne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari