'OLAKŠAT ĆE POSAO'

Video | Što će POS uređaji značiti za policajce na terenu? ‘Bilo koji prekršaj će se moći tako naplatiti’

Pomoćnik načelnika kazao je da je do sada plaćanje novčane kazne značilo da se prekršaj ne unosi u evidenciju te da će tako biti i dalje

Nema više plaćanja policajcima kešom. Od 1. srpnja ako napravite prekršaj, na licu mjesta ćete moći platiti samo karticom.

Prometni policajci na teren izlaze s POS uređajima, MUP ih je nabavio 600, a koristit će ih i pomorska policija. Plaćanjem isključivo karticama želi se suzbiti korupciju i podmićivanja policajaca.

Ako pri ispisivanju kazne nemate karticu i dalje vrijedi da će vam biti upola manja ako ju platiti u roku od tri dana od počinjenog prekršaja.

RTL-ov reporter Boris Mišević o ovom novitetu razgovarao je s Goranom Medićem, pomoćnikom načelnika 2. Postaje prometne policije Zagreb.

Medić je kazao kako će POS uređaji olakšati poslovanje u dva segmenta.

“Službenici na terenu neće morati na posao s gotovim novcem, voditi računa o novcu koji nije njihov, o dovoljnoj količini svog novca koji bi morali imati za vraćeni ostatak, a olakšat će se administrativni posao u postajama gdje nestaje potreba za razduživanjem novca, vođenja evidencija, provođenja sustava nadzora, itd.”, kazao je.

Kazao je i da je do sada plaćanje novčane kazne značilo da se prekršaj ne unosi u evidenciju.

“To će biti tkao i dalje osim što se može platiti odmah, izdati obavijest o počinjenom prekršaju gdje građanin može u roku tri dana platiti polovicu iznosa bez dodatnih konzekvenci”, kazao je.

“Bilo koji prekršaj koji je policija ovlaštena procesuirati i naplatiti novčanu kaznu može se naplatiti preko POS uređaja. Domena poslova sigurnosti prometa na cestama, nadzora državne granice, nadzora mobilnih radnika na prometnicama. ovo je jedna od mjera implementacije i prevencije korupcije sukladno preporuci stručnog tijela vijeća Europe i ujedno implementiramo neke od naših odluka od stručne revizije tijela za unutarnji nadzor MUP-a”, kazao je Medić.

Objasnio je i na koji način će se plaćati kazne.

“2000 kuna je moguće platiti u pola iznosa za fizičku osobu, 5 tisuća kuna za fizičku osobu obrtnika i kaznu od 15 tisuća moguće je platiti pola iznosa za pravne osobe”, kazao je Medić, donosi RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari