'NIJE SOCIJALIZIRAN'

Video | Što će se dogoditi s bikom koji je ozlijedio muškarca na bikijadi? ‘Izgledno je da će završit u mesnici’

Umirovljenik kojeg je jučer u Radošiću teško ozlijedio bik, oporavlja se u splitskom KBC-u. No, je li bikijada koja je završila kaosom i posljednja u Hrvatskoj, kako traže Prijatelji životinja?

Na bikijadi u Radošiću grdosija od bika teška preko 800 kilograma, otela se kontroli vlasnika i u punom trku zabila rogove u trbuh nesretnog muškarca Hitno je prebačen u splitsku bolnicu gdje je zbog težine ozljede odmah podvrgnut operacijskom zahvatu.

„Nije puknuće aorte nego jedne krvne žile koja se nalazi na takozvanoj trbušnoj maramici. Znači na tom dijelu je oštećena bila krvna žila i tu je bilo prisutno nakon toga aktivno krvarenje koje se može jedino zaustaviti kirurškim ulaskom u abdomen i šivanjem te krvne žile”, kazao je Josip Krnić, pročelnik Objedinjenog hitnog medicinskog prijema KBC Split.

Oporavak će biti dugotrajan, a trenutno je smješten na Jedinici intenzivnog liječenja.

“Hvala Bogu ide sve u redu. U razgovoru s njegovim sinom otkrio nam je da ide na bolje i da će biti sve u redu s njim. Ubuduće ćemo poduzet što veće mjere da se to više nikad ne dešava”, kazao je Ivan Parčina, organizator bikijade u Radošiću.

Mladi bik koji je napao muškarca, vrlo izgledno više nikada neće u koridu. Uzgajivači bikova nam kažu, nije socijaliziran i vrlo izgledno završit će u mesnici. No napad mladog bika na muškarca nije bila jedina opasna situacija. Publika je u više navrata bježala pred razjarenim životinjama.

A u jednom trenutku, u žaru borbe, bikovi su probili i ogradu arene, što je izazvalo paniku i strah kod publike među kojom je bilo i djece.

Prijatelji životinja još se od 2006. godine zalažu za zabranu borbi bikova. Tada je donesen prvi Zakon o zaštiti životinja i njime su zabranjene sve borbe životinja „osim tradicionalnih natjecanja bikova”.

“Jednostavno je to nedopustivo i kako je moguće da mi idemo prema šesnaestom stoljeću, umjesto da napokon uđemo u 21.stoljeće, jer je logično da agresija stvara agresiju”, kaže Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Kako bi se izbjegla svaka opasnost Prijatelji životinja predlažu umjesto borbi, održavanje izložbi bikova, kao što to u Istri rade već desetljećima.

„U današnje vrijeme je prikladnije nego ih tjerati na agresivnost, da se međusobno tuku, i da zapravo još djecu dovodimo da to gledaju. Sramota”, ističe Luka Oman.

Tako bi se i dalje održavala okupljanja i zabava, promovirao bi se uzgoj autohtone pasmine, pobjednici bi dobivali nagrade, a sve bi bilo bez nasilja i opasnosti za životinje i ljude, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari