KRAĆA NASTAVA

Što djecu na jesen očekuje u školama: ‘Više neće biti potpune blokade nastave, već samo za žarišta’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin kazao je u utorak kako postoje tri scenarija za provedbu nastave u novoj školskoj godini

Istaknuo je da ministarstvo želi omogućiti potpunu nastavu u školama, međutim kako postoje i scenariji miješanog oblika nastave i potpune online nastave.

“Postoje tri scenarija – onaj koji želimo da bude je taj da učenici budu u svojim školama i klupama i da se nastava održava u školama, drugi je da se nastava održava dijelom online, dijelom u školama, a treći je, da se u najgorem slučaju, nastava održava online”, kazao je Karin za HRT.

Podsjetio je da školska godina počinje 7. rujna i da je ministar obrazovanja Radovan Fuchs već imenovao tijelo u kojemu sudjeluju epidemiolozi, osnivači školskih ustanova, obrazovni sindikati i agencije. Oni će se, najavio je, sljedeći tjedan sastati i ubrzo razraditi jasne upute školama za provođenje nastave u novoj školskoj godini.

Neće biti blokada za cijeli sustav, već za pojedina žarišta

Karin je napomenuo kako je stajalište ministarstva da djeca trebaju biti u školama pa tako neće biti potpune blokade sustava ako se dogodi situacija zaraze koronavirusom i određeno žarište.

“Više neće biti potpune blokade cijelog sustava nego ćemo, ako se negdje pojavi određeno žarište, tom razrednom odjelu, školi, području ili gradu davati jasne upute”, poručio je i dodao da moguće blokade neće biti generalne za cijelu Hrvatsku.

Kazao je i da će se u slučaju provođenja online nastave, u njoj dogoditi određene promjene za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole, za koje se nastava neće odvijati putem televizijskog programa, već u realnom vremenu, po unaprijed određenom rasporedu, a tehnički bi ju provodio Carnet.

Karin je kazao i kako je ministarstvo obrazovanja dalo suglasnost za skraćivanje nastavnih sati u Gradu Zagrebu. Zbog premještaja dijela učenika iz škola koje su oštećene u potresu u druge škole, nastavni sat trajat će 5 minuta kraće, odnosno 40 minuta.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari