TUŠIRAJTE SE KRAĆE!

Video | Što donosi zima bez plina? Njemačka već štedi na rasvjeti, toploj vodi, grijanju… Ima li Hrvatska plan?

Nijemci u panici navalili na kupnju kamina i peći na drva

Isključivanje javne rasvjete, redukcija tople vode, masovna kupnja peći na drva – nisu to vijesti iz neke siromašne zemlje, dapače. Priprema je to za zimu bez plina bogate Njemačke koja je ozbiljno zabrinuta zbog energetske krize pa građane poziva na štednju! A Hrvatska? Imamo li plan?

Štednja na rasvjeti. Štednja na toploj vodi. Štednja na grijanju i hlađenju. U Njemačkoj počela – štednja energije, a sve zbog nikad skuplje struje i nestašice plin, izvještava Marina Brcković za RTL.hr.

“Vlasti putem medija pozivaju mnoge kompanije, firme, javna poduzeća, građane da na bilo koji način štede da se možemo pripremiti na zimu. Postoje čak i neke subvencije za firme koje koriste gas da se ne koristi to. Da tu količinu gasa šalju u spremnike kako bi spremno dočekali zimu”, kazao je Alen Marijanović iz Mannheima u Njemačkoj.

Sve nakon što je Rusija Njemačkoj smanjila isporuke plina za 40 posto. Neki gradovi već su reducirali javnu rasvjetu. Gase se fontane, zatvaraju bazeni, a bez tople vode bi ostati zgrade brojnih uprava.

“Ne znamo kakav će biti daljnji razvoj događaja rata u Ukrajini i zato je teško prognozirati što će biti na jesen i zimu. Ako budemo imali puno sreće, neće biti ništa. Ako budemo imali peh, teško ćemo se nositi”, tvrdi Nancy Faeser, savezna ministrica unutarnjih poslova.

Pa će se preventivno zgrada parlamenta umjesto na 22 grijati na 20 stupnjeva. A ljeti će se hladiti na 2 stupnja više. Na štednju su pozvani i građani. Preporuka je: tuširajte se kraće i grijte manje. Za najugroženije osigurat će se kolektivno grijanje u dvoranama. Nijemci u panici navalili na kupnju kamina i peći na drva.

“Ako bih ja u ovom trenutku htio da promijenim način zagrijavanja, a da to nije struja, odnosno da kupim kamin neki ili drva, sigurno da bih na isporuku čekao jako dugo vremena i sigurno ne bih dočekao ovu sezonu”, kazao je Alen Marijanović iz Njemačke.

I dok se Nijemci pripremaju na tešku zimu, hrvatska vlada za svoje građane – savjete još nema.

“Čujte, Nijemci su uvijek bili racionalni i ako oni već razmišljaju tako, onda i ja mislim da bi i mi svi trebali tako početi razmišljati”, kaže Miro iz Zagreba.

I to odmah, poručuju ekonomski stručnjaci.

“Hrvatska bi morala, ne trebala jer kad nastupe problemi teže ga je rješavati. Znači, trebao bi se pojednostaviti kompletan postupak mogućnosti dobivanja svih dozvola za solarnu energiju. Sad je momenat. Znači, nećemo se čuditi i čitati u novinama što rade Nijemci. Pravo je pitanje što istovremeno radimo mi”, objašnjava Mladen Vedriš, profesor Visokog učilišta Effectus ili ekonomski analitičar.

A nama je trenutačno draže baviti se turističkom sezonom, iako će i sezona grijanja – brzo doći, izvještava Marina Brcković za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari