BEZOBRAZNO SKUPO

‘Što je bilo 50 kuna sada je 50 eura’: Pizza, pivo, lignje… evo velike usporedbe cijena od koje će vas zaboljeti glava!

Photo: Igor Soban/PIXSELLL

Otokom kruži priča o mladiću koji je ovih dana u jednoj pekarnici u Hvaru kupio jumbo pizzu koja mu je naplaćena 80 eura

Nastavlja se ovoljetno natjecanje u otkrivanju bezobrazno skupih namirnica na Jadranu, odnosno ugostitelskih objekata gdje se isti prodaju. Istodobno, traje i natjecanje u traženju lokacija s umjerenim cijenama. Novinari Slobodne Dalmacije provjerili su kako stoje stvari po tom pitanju na otoku Hvaru – u samom Hvaru gdje su cijene ‘nabildane’ već desetljećima, ali i u drugim, manje razvikanim hvarskim mjestma.

Doznali su, recimo, da se porcija pečenih lignji nudi po cijeni od 32 do 35 eura, pečena janjetina od 26 do 35 eura, a miješana pizza između 13 i 14 eura. Pola litre piva prodaje se za iznos od sedam do osam eura, (ne)gazirani sokovi od četiri do pet eura, a dva decilitra vina od sedam do 10, pa čak i 14 eura, ovisno o kojem se vinu i sorti radi. Konstatiraju da su cijene zaista otišle u nebo.

Lignje 200 posto skuplje nego 2021.

U usporedbi s ponudom na Hvaru iz 2021. godine, kada su lignje na žaru koštale od 75 do 85 kuna, vidi se da je to popularno jelo u međuvremenu 200 posto skuplje. Kugla sladoleda u gradu Hvaru trenutno košta od dva do tri i pol eura, a komad pizze i do osam eura. Slobodna Dalmacija piše da otokom kruži priča o mladiću koji je neki dan u jednoj pekarnici u Hvaru kupio jumbo pizzu koja mu je naplaćena 80 eura.

U uvali nadomak Hvara, pišu dalje, postoji kvalitetan restoran u kojemu pašta sa škampima košta 16 eura, a hamburger 14 eura, dok se u gradu isto jelo prodaje po 19 eura. Kokteli su u toj uvali po 11 eura, a u gradu od 13 do 24 eura; pola litre piva je pet eura, sokovi idu po četiri eura, a dva “deca” vina za tri i pol eura. Za hvarske prilike to je prava mizerija, a što tek reći za drvene ležaljke, koje se na plaži nude za “samo” 20 eura?

Ugostitelji: Troškovi su enormno porasli

Vlasnici hvarski restorana žale se da im je Županija splitsko-dalmatinska enormno povećala koncesijske naknade – uzimaju im još sedam posto, a Grad Hvar tri posto od (prijavljenog) prometa. Tu su još i PDV te druga davanja državi i lokalnoj vlasti. Konobara je teško naći ispod 1500 eura mjesečne plaće, a kuhari traže 3000 eura, ponegdje i više. Skočile su i cijene mnogih namirnica, navodno je i riba (pre)skupa već u nabavi. Oborita riba zapada oko 34 eura, hobotnica i sipe 16 eura, lignje od 20 do 25 eura, a škampi se prodaju po 35 do 40 eura.

U drugim mjestima na Hvaru restoranske usluge prilično su jeftinije od onih u samome gradu Hvaru. U Jelsi, recimo, lignje na žaru prodaju se po 21 euro, a janjetina sa žara po 23 eura. Pola litre piva košta 4,30 eura, sokovi 3,60 eura, a dva decilitra vina do 4,50 eura. Drugi jelšanski restoran nudi isto jelo po 10 eura, pola litre piva je tri eura, a dva “deca” vina bi bila tri eura. U Hvaru bi to koštalo gotovo 12 eura više.

Jedan slučajni prolaznik, koji posljednjih godina živi i radi u Njemačkoj, kazao je novinaru Slobodne Dalmacije da smo “dobro zamijenili kunu u euro”. Ono što je prije koštalo 50 kuna, sada košta i do 50 eura. Njemačka je jeftinija od Hrvatske, a veliki trgovački lanci prije sezone povećavaju cijene artikala. Nakon završetka ljeta ih vrlo teško ili nikako ne vraćaju natrag, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari