PIŠE RADOVE, ESEJE...

Video | Što je ChatGPT, kako se koristi i koja etička pitanja otvara?

ChatGPT napredni je i besplatni program umjetne inteligencije nastao prije 2 mjeseca. Piše znanstvene radove, eseje, životopise i programske kodove. Koristi se kao i online liječnik, ali je tu ipak puno oprezniji

Bili smo lijeni i nije nam se čitalo Tolstoja, a za sutra trebamo napisati esej o Ani Karenjini. Nije problem, tu je ChatGPT kojeg smo zamolili da to učini umjesto nas. Rezultat koji smo dobili u svega nekoliko sekundi istovremeno je i zadivljujuć i zastrašujuć.

“Ovo je svakako presedan. Nismo imali tehnologiju koja toliko široko zahvaća i koja je poprilično univerzalna u svojoj funkcionalnosti. Ona može zamijeniti poprilično širok dijapazon poslova”, kaže Jan Šnajder, stručnjak za umjetnu inteligenciju i profesor na Fakultetu elektronike i računarstva

ChatGPT napredni je i besplatni program umjetne inteligencije nastao prije 2 mjeseca. Piše znanstvene radove, eseje, životopise i programske kodove. Koristi se kao i online liječnik, ali je tu ipak puno oprezniji.

“Vrlo pojednostavljeno, vrlo simplificirano, to je alat koji danas ima neke naprednije mogućnosti da bismo s njim mogli razgovarati kao čovjek s čovjekom”, kazuje Alen Delić, informatički stručnjak.

I to s vrlo pametnim čovjekom koji ima svo znanje i baze podataka svijeta. Bizarno, ChatGPT ima i pjesničku dušu što smo se i sami provjeriti. Zamolili smo ga da nam napiše pjesmu o Zagrebu.

Upisali smo zadane parametre i čekali. Nakon nekoliko sekundi evo i pjesme. Nije baš u rangu Tina Ujevića, ali hladna i proračunata umjetna inteligencija pokazala je i – topliju pjesničku stranu

No kakvo to obično u životu biva, svaka medalja ima dvije strane. Prošli tjedan ChatGPT samostalno je položio ispite na dva prestižna američka sveučilišta zbog čega su neki fakulteti već zabranili.

“Iz pravnog aspekta počet će se postavljati pitanja što je potencijalno nekakav plagijat, imamo li autorska prava da koristimo nešto”, objašnjava Delić.

“Ovisi kako ćemo tu tehnologiju prigrliti, način na koji ćemo koristiti. Kao i kod svake tehnologije, postoji dobar način i loš način. Na nama je da odlučimo”, dodaje Šnajder.

A što o svemu kažu građani, ovisi o tome koga se pita,a mlađe ili starije….

“Kad sam to vidio da piše pjesme i to sve pitao sam zašto to nije postojalo dok sam pisao lektire da si mogu olakšati”, rekao je Niko iz Zagreba.

Na pitanje bi li prihvatio lijek koji mu preporuči neki program, Mile iz Zagreba odgovara:

“Ne ne, ja imam doktora svojega i idem kod njega i njemu vjerujem.”

Novi program otvara mnoga pitanja i dileme. Kuda će nas umjetna inteligencija odvesti nije jasno, ali sigurno je svijet više nikada neće biti isti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari